На снимката: Димитър Ковачевски и Кирил Петков

В присъствието на министър-председателя Кирил Петков и на министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски бяха подписани три меморандума за сътрудничество между двете държави.

Официалното подписване се състоя след проведеното пленарно заседание на двете правителства в София.

Меморандумът за разбирателство в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство. Документът предвижда задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в аграрната област, чрез обмен на научна и техническа информация и трансфер на експертни познания. Заложено е споделяне на добри практики, разработване и изпълнение на съвместни научноизследователски проекти и трансгранично сътрудничество в областта на селските райони. Българската страна се ангажира да споделя своя опит по отношение на прилагането на Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ.

План за развитието на проекта за жп връзка „София-Скопие“, оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти. Това се предвижда в Меморандум за разбирателство за развитието на жп връзка „София-Скопие“.

Чрез изграждането й ще се интегрират напълно железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа.

Последният документ – Меморандумът за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия ще подпомогне развитието на двустранното икономическо сътрудничество между двете страни. Като признават стратегическото значение на развитието на малките и средните предприятия за повишаване на заетостта, икономическата и социалната стабилност, страните по меморандума се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави и да установят и поддържат различни форми на сътрудничество.

В Меморандума се предвижда ИАНМСП и Агенцията за насърчаване на предприемачеството да бъдат партньори в областта на развитието на малките и средните предприятия, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между предприятията от двете страни. Поемат се задължения за обмен на бизнес-информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия.

Ковачевски обеща КПП Клепало да заработи през 2023 г.

През 2023 г. може да заработи КПП Клепало на българо-македонската граница и това ще бъде един от критериите за постигнат напредък между България и РС Македония. Това стана ясно от думите на македонския премиер Димитър Ковачевски по време на днешната му пресконференция..

“Открихме нов процес на диалог и на работа. Формирани са комисии. Това е свидетелство, че имаме политическа воля”, каза Ковачевски.

Той заяви, че днес са обсъдени преди всичко темите, по които работят групите.

Ковачевски благодари на историческата комисия, която е поела също ангажимент да работи интензивно.

Той заяви, че министрите вече работят по конкретни проекти. Според него е добре, че вече е набелязан план за срещи и сътрудничеството ще придобие конкретни измерения.

Македонският премиер изрази надежда, че България, която е член на ЕС от 15 години и има голям опит в евроинтеграцията, ще окаже подкрепа.

Спирайки се на критериите, по които ще бъде оценяван напредъкът в двустранните отношения, Ковачевски каза: например, за въздушната линия, която е комерческа и се предвижда да започне да лети, ще бъде хубаво, ако следващата седмица започнат да разговарят туроператорски фирми, които да я напълнят с пасажери. По отношение на транспортната свързаност критерий за успех ще бъде, ако през 2023 г. заработи КПП Клепало и бъде достроена липсващата отсечка от 13 км.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук