Димитър Стоянов
На снимката: Димитър Стоянов

„Министерството на отбраната, в съответствие на решението на парламента, ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно“. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти в кулоарите на парламента след като по-рано днес депутатите приеха решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България. Той присъства на дебата, но напусна пленарната зала преди самото гласуване.

С думите си, че кабинетът ще подготви своето домашно, но ще бъде „крайно консервативно“ министърът показва намерение всъщност да не изпълни решението за предоставяне на оръжие на Украйна в пълнота. Това изглежда особено притеснително на фона на фактът, че изпълнителната власт няма правото да решава да изпълни, или не указанията на законодателния орган в една парламентарна република.

„Тази консервативност произхожда от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски договор, където изрично е записано, че всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал“, каза още Стоянов.

Член 9 от Конституцията гласи, че Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост, а дейността на въоръжените сили се урежда със закон. Това по никакъв начин не значи, че предоставянето на оръжие на друга държава може да бъде нарушение на тези разпоредби. Относно споменаването на Вашингтонския договор, както е видно, повечето държави в НАТО отдавна помогнаха на Украйна с оръжие. Някои от тях вече получиха и заместители по натовски стандарт на предоставеното въоръжение.

На въпрос какво въоръжение може страната ни да предостави на Украйна, министърът каза, че в конкретика може да се влезе след като бъде направен съответният анализ, предаде БТА.

На уточняващо питане за даване на системи за противовъздушна охрана, министърът отговори следното: „Нееднократно съм повтарял, че тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29, няма как да бъдат дадени в този момент“.

За да бъдат дадени, трябва преди това да дойдат заместващи платформи, подчерта Стоянов. Именно това обаче се казва в самото решение, тъй като според гласуваното от депутатите Министерският съвет ще трябва да потърси от съюзниците ни в НАТО заместващо въоръжение.

„Като говорим за старо руско въоръжение, необходимо е да се отчита останалите страни каква техника получават в замяна. Тя не е по-нова, но все пак е западна и е съвместима с техниката на страните членки на НАТО“, коментира също военният министър.

„Ние имаме излишна техника, която е обявена за продан“, каза Стоянов и даде пример с вертолет Ми-24, като уточни обаче, че такъв не е бил поискан от украинската страна.

„Досега нормативната база, която съществува, е ясна и категорична – освобождаването от техника става чрез разпродажба на търгове“, поясни също Стоянов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук