Оръжие за Украйна
Демонстрация в подкрепа оръжието за Украйна. 04.05.2022 г., София. Снимка: Илияна Маринкова/Debati.bg

Народните представители гласуваха България да предостави военна помощ и оръжие на Украйна, съобразно българските възможности, за да могат украинците да се защитава с него от руската агресия. Двете отделни предложения на ГЕРБ и „Демократична България“ бяха обединени и приети с гласовете именно на тези две формации, подкрепени от „Продължаваме промяната“, ДПС и изненадващо – „Български възход“.

С приемането на решението Министерският съвет ще бъде задължен да предостави военна и техническа помощ на Украйна в кратък срок. Правителството ще трябва още да проведе разговори със съюзниците ни в НАТО за придобиване на заместваща техника.

„За“ гласуваха общо 175 депутати, „против“ – 49, 1 се въздържа. Против бяха „Възраждане“ и БСП.

Оръжие за Украйна
Оръжие за Украйна, гласуване

„Възраждане“ предложиха решението за даване на оръжие на Украйна да бъде отхвърлено. Предложението им не получи нужната подкрепа, като взе гласовете „за“ само на формацията на Костадин Костадинов, шест гласа от БСП и един глас от „Продължаваме промяната“.

Гласуване предложението на "Възраждане" - Украйна
Гласуване предложението на „Възраждане“

Дебатите по предложението за военна помощ на Украйна продължиха над три часа. Преди ден на съвместно заседание на Комисията по отбраната и Комисията по външна политика депутатите обединиха проектите на ГЕРБ-СДС и на „Демократична България“. Вижте повече.

Депутатите удължиха работата си днес до приемането на проекта на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България.

В гласуваното решение става дума не само за предоставяне на военна помощ, но и за модернизация на Българската армия с помощта на съюзниците ни в НАТО.

След приемане на решението, депутатите от БСП пък издигнаха табелки, на които пишеше „Не на оръжията! Мир“.

БСП - табелки МИР

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук