Димитър Стоянов
На снимката: Димитър Стоянов

„Средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд European Peace Facility (EPF)“. Това каза пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той добави, че страната ни е кандидатствала и изпратила необходимите документи. „Очакваме в определен период от време средствата ни да бъдат възстановени“, каза още Стоянов.

Общата стойност на предоставената хуманитарна помощ от българското Министерство на отбраната на Украйна е 7 097 730,15 лв, съобщиха от ведомството, предаде БТА.

За тези малко повече от седем млн. лв. българското Министерство на отбраната е предоставило на Украйна две хиляди каски, две хиляди бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, пет хил. комплекта зимни дрехи – полушуба с подплата, клин с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка, и пет хиляди броя обувки – цели, полеви.

Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от десет години, каза Стоянов по повод публикация в новинарската агенция „Bloomberg“, в която се споменават 14 щурмови самолета руско производство Су-25, които държави членки на НАТО са закупили от България и които са били доставени на Украйна.

Общо 20 самолета Су-25 са продадени в периода 2005 – 2012 г. на четири фирми, обясни министърът. „Ако говорим конкретно за конфликта в Украйна – Министерството на отбраната не е продавало самолети на когото и да е било, за да бъдат изнесени, където и да е било, последните десет години“, коментира Димитър Стоянов.

По думите му последните самолети, които са били собственост на български фирми, са изнесени през периода 2005 – 2012 г. Стоянов отрече Министерството на отбраната да е продавало и танкове Т-72. „Категорично казвам, че не се изнася нито Т-72, нито комплекси C-300, нито самолети Су-25 или МиГ-29“, заяви той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук