Общ европейски стандарт за храните ще поиска България, стана ясно от думите на омбудсмана Мая Манолова.

Тя, министърът на земеделието и евродедепутати подписаха декларация до всички европейски институции, в която призовават за мерки в защита на потребителите в Европейския съюз.

Документът е заради двойния стандарт на храни и напитки в държавите от Източна и Западна Европа.

Манолова смята, че е недопустимо българите да ползват храни и напитки с по-лошо качество, и на по-висока цена.

„Аз съм категорична, че е необходима промяна в европейското законодателство, защото сега действащото има изисквания към това продуктите да са безопасни, а на етикетите коректно да е отразено съдържанието на храните. Има изисквания към рекламата, но няма забрана срещу предлагането на храни под една и съща марка, с различно съдържание в различни точки на Европейския съюз”, каза Манолова.

От своя страна, ресорният министър Румен Порожанов каза, че е необходима промяна на законодателството за страните членки на ЕС.

„Оттук нататък и на база на това, което през последните две седмици се заяви от господин Юнкер, очакваме инициативата да прерасне в нормативен ангажимент на Комисията, така че всички производители, произвеждащи за европейския пазар, да са наясно, че един продукт трябва да бъде с едно качество”, каза министърът.

Припомняме, че при проверка в качеството и цените на храните у нас и в Западна Европа стана ясно, че разлика действително има.

16 от общо 30 от анализираните продукти са по-скъпи в България, а 20 процента от изследваните храни са с по-лошо качество.

Агенцията за безопасност на храните анализира пет групи храни – шоколадови, млечни и месни изделия, безалкохолни напитки, сокове и детски храни.

След месец сравняване на качеството на 31 продукта, купени в Австрия, Германия и България, министърът на земеделието Румен Порожанов каза, че около 20% от храните, имат различни съставки или определени различни съставки в някои от тях. Има разлика и в цените на изследваните продукти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!