F-16 блок 70
F-16 блок 70

България иска подобряване на ценовите предложения от трите участници в конкурса за нов изтребител, обяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов при представянето на американската оферта за F-16. Политико-военната група, която анализира офертите, се събира за трети път след като приключи работата на военните експерти по разглеждането на офертите.

След като получи отговорите, информацията, на базата на която ще се предложи пристъпване към преговори, ще е окончателна, обясни Запрянов. Той допълни, че се държи на качеството на работата, а не на бързите срокове, съобщи бТВ.

„Такова важно скъпо решение ще бъде базирано на качествена работа а не на времеви срокове. Договорът ще се сключи догодина, парите са налични, не това е най-важно”, обясни Запрянов на медиите.

Американската компания „Локхийд – Мартин”, която предлага F-16, „блок 70“ за българските ВВС обяви, че няма да може да достави до 24 месеца първите самолети, ако договор бъде сключен. От изявлението на директора на „Международно развитие” в компанията Робинсън стана ясно, че преди България на продукционната линия има поръчка за Бахрейн и Словакия.

Атанас Запрянов, който ръководи политико-военната група за оценка на офертите, обясни за пореден път, че проблем би било, ако и осемте предлагани самолета не бъдат доставени съобразно крайния срок.

Предложението за българските ВВС е за 8 изтребителя „блок 70“. Оборудването на борда е последна дума на техниката като радарът е взаимстван от този на борда на F-22 и F-35. За последната модификация, за която има поръчка от Бахрейн, предстои да бъде сключен договор със Словакия.

Потенциалът за производството на последната модификация на F-16 се изчислява на 400 машини от производствената линия в Южна Каролина, САЩ, а хоризонтът на експлоатацията им отвъд 2045, обяви Джеймс Робинсън, директор „Международно бизнес развитие” на програмата за F-16, „Локхийд Мартин”.

Той не посочи конкретни срокове на доставка за първия и последен самолет от осемте, ако договор бъде сключен като се аргументира с търговската тайна.

„Засега това ще го запазим в тайна от конкурентите си. Може да очакваме доставка колкото може по-скоро, но зависи кога ще бъде подписан договорът”, обясни Робинсън.

Запитан дали офертата покрива задължителните изисквания от проекта за инвестиционен разход, одобрен от Народното събрание, Робинсън отбеляза, че по финансовата част ще се преговаря между двете правителства, а всички технически изисквания са покрити като се предлага „солиден пакет”, който включва въоръжение, поддръжка и обучение.

Попитан дали цената на проекта се вписва във финансовата рамка на одобрените от парламента 1,8 млрд лева за 8 самолета американският посланик Ерик Рубин отговори:

„Не мога да коментирам числа. Това е предмет на преговори между двете правителства, но мога да кажа, че цената за предлагания самолет е много конкурентна. „Локхийд Мартин” се интересува от инвестирането в производство на компоненти тук в България и създаването на работни места. Мисля, че България може да си позволи F-16.“

През последните 25 години американското правителство е инвестирало над 300 милиона щатски долара в обучения и екипировка за българските въоръжени сили, подчерта американският посланик Ерик Рубин. От тази сума 50 милиона долара са инвестирани в съвместни съоръжения и българските ВВС.

Според посланик Рубин при сключване на договор компанията може да инвестира в регионално сътрудничество подобно на това в държавите от Северна Европа.

На представянето пред американската търговска камара в България беше подчертана стратегическата важност на избора на нов самолет за българските ВВС, защото по думите на изпълнителния директор на американската търговска камара в България Петър Иванов изтребителите F-16 са придобити от 18 европейски държави и на въоръжение в 15 от тях.

„Правителството на САЩ изразява силната си подкрепа за участието на „Локхийд Мартин в конкурса за избор на многоцелеви изтребител, който се провежда в България. Новият модел F-16 Block 70, произвеждан от компанията, е най-доброто решение за Военновъздушните сили на България“.

Това заяви посланик Ерик Рубин по време на бизнес обяд, организиран от Американската търговска камара, се посочва на страницата на американското посолство във „Фейсбук“ . Тема на събитието беше „САЩ – България: укрепване на стратегическото партньорство“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук