България изпрати хуманитарна помощ на Хърватия. Страната пострада сериозно след труса от 6,4 по Рихтер във вторник. Тази сутрин потегли първият ТИР с минерална вода, който бе натоварен от складовете на Българския червен кръст в село Лозен.

След Нова година ще отпътуват още три камиона с минерална вода. В координация с Червения кръст се осигуряват и легла и радиатори за пострадалите, обясни министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който присъства при изпращането на първата помощ за Хърватия.

 „Вчера проведохме спешни заседания координирани от вицепремиера Захариева, заедно с Червения кръст. На нашата молба се откликна и от страна на бизнеса – от Асоциацията за безалкохолни напитки и от транспортния бранш “, допълни той.

Борисов припомни, че правителството отпусна и 100 000 евро финансова помощ за две емблематични сгради в Хърватия, които са разрушени след силното земетресение и които са свързани с българската история.

За Хърватия ще излетят и два военно-транспортни самолета С-27J „Спартан“ с екипажи от състава на ВВС, които ще транспортират хуманитарна помощ за пострадалите от Българския червен кръст. Помощта се предоставя чрез Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР (ГДПБЗН-МВР) след задействане на Механизма за гражданска защита на ЕС. Заедно с помощта, отпусната от българската държава, БЧК изпраща за района на Петриня 300 броя походни легла с матраци и 100 броя отоплителни уреди за палатки.

Има готовност полетите до международното летище в Загреб да бъдат извършени утре, уточниха от Министерството на отбраната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!