Борис Джонсън има проблем на име Джо Байдън. Въпреки че Великобритания вече е подписала търговска сделка с Европейския съюз, включваща 900 милиарда долара безмитни стоки и услуги годишно, надеждите на британския премиер са за споразумение със Съединените щати, пише Политико“.

Съюзниците на Джонсън се опасяват, че ухажването на Доналд Тръмп и неговото застъпничество за скъсване на отношенията с ЕС ще се отрази на отношенията с Вашингтон.  И макар преходният екип на Байдън да не разкрива плановете си за Великобритания, разговори с 16 настоящи и бивши служители от двете страни на Атлантическия океан ясно показват, че Брекзит е променил отношенията между двете държави, изтъква изданието.

„Когато трябваше да се свърши нещо с Европа, ако не първото, то поне второто обаждане винаги беше до Лондон“, казва пред „Политико“ Чарлз Купчан, който е бивш висш служител на Съвета по национална сигурност в администрациите на Обама и Клинтън.

През 2021 г. пак ще има обаждане до Лондон, но вече ще е доста по-назад в списъка, просто защото Великобритания вече няма място на масата, благодарение на Brexit, допълва Купчан.

Други демократи говорят с умиление за едни отношения, които някога Уинстън Чърчил  е описвал като „братски“.  „Лондон все още ще бъде играч“ и „ние винаги ще гледаме на Обединеното кралство като на съюзник“, са често срещани рефрени.

Докато демократите приветстват неотдавнашното увеличение на разходите за отбрана на Великобритания за 22 милиарда долара и планират тясно сътрудничество в областта на климата, „Байдън се стреми да укрепи и поднови връзките с ЕС, а Великобритания няма да бъде част от това“, каза човек, запознат с плановете на Байдън .

Президентът Доналд Тръмп имаше обтегнати отношения с предшественика на Джонсън Тереза ​​Мей, но недоверието му към ЕС и НАТО означаваше, че Лондон винаги е бил предпочитаният партньор на Белия дом в Европа. В Джонсън Тръмп видя сродна душа. Очакваният от Лондон дивидент: търговска сделка през 2021година. Администрацията на Байдън обаче не планира да играят заедно.

Екипът на Байдън обещава само да прегледа главите на търговските сделки, договорени с администрацията на Тръмп, за да се гарантира, че те са „в съответствие с приоритетите на Байдън“.

„Първата задача е да се опитаме да подредим къщата си“, каза Джеймс Клапър, директор на Националното разузнаване при президента Барак Обама. По думите му Великобритаиня след Брекзит в момента не в списъка с приоритети на Байдън.

Няма да има търговска сделка преди 2022 година

Не е трудно да се разбере защо: Самият брой вътрешни предизвикателства, пред които ще се изправи Байдън през първите му 100 дни на поста, ще засенчат британските усилия за осигуряване на бърза търговска сделка през същото това време.

„Бих казал, че най-добрият сценарий за сделка е 2022 г.“, каза Луис Лукенс, който беше заместник-посланик на САЩ във Великобритания при президентите Тръмп и Обама.

В политически план би било „доста голям удар“ за Великобритания, ако търговска сделка не може да бъде осигурена бързо, казва  бивш старши британски дипломат.  Великобритания и САЩ бяха най-големите инвеститори един на друг през 2018 г., но предложената сделка ще добави само около 10 милиарда долара към общия БВП на САЩ и Великобритания, който възлиза на огромните 23 трилиона долара.

Някои водещи политици от управляващата британска консервативна партия смятат, че сделката отвлича вниманието от по-важни теми. Том Тугендхат, председател на комисията по външни работи на британския парламент, заявява пред „Политико“, че според него Лондон трябва да се съсредоточи върху присъединяването на Великобритания и САЩ към Транстихоокеанското партньорство, икономически блок от 11 държави, включващ Япония, Канада и Австралия, проектиран отчасти, за да се противопостави на нарастващия икономически лост на Китай.

Администрацията на Обама помогна да се договори предварителен вариант на тази сделка, преди президентът Тръмп да се оттегли от нея.

„Трябва да работим със САЩ по глобалната регулаторна реформа, ценообразуването на въглерода и защитата на системата, основана на правила, срещу Китай“, добави Тугендхат, повтаряйки казаното от екипа на Байдън за „Политико“.

Правителството на Обединеното кралство не е готово да говори за „план Б“ за сделката, но негов говорител признава за предстоящото предизвикателство:

„Осигуряването на цялостна сделка, която да съответства на дълбочината на търговските отношения между Обединеното кралство и САЩ, е по-важно от спазването на определен срок“, каза говорителят.

Графикът за търговска сделка през 2021 г. наистина е плашещ. Американското търговско представителство трябва да уведоми Конгреса за предстоящо споразумение преди 1 април, за да бъде подписано преди изтичането на властта на Конгреса на 1 юли. Допълнително усложняване на последните официални преговори между САЩ и Обединеното кралство приключи на 30 октомври, което означава, че напредъкът е ограничен до технически дискусии по време на прехода.

Междувременно политическите служители в Американското търговско представителство блокираха срещите през декември между преходния екип на Байдън и служителите от кариерата, което потенциално възпрепятства Байдън да започне работа веднага след встъпването си в длъжност.

За да говори с екипа на Байдън, Великобритания позиционира търговската сделка като инструмент за икономическо възстановяване.

„Това споразумение би подпомогнало и двете ни икономики да се върнат по-добре от Covid-19“, каза говорител на правителството на Великобритания, който определи преговорите като „в напреднал етап, със значителна част от правния текст, съгласен“.

Няколко глави от сделката са близо до финализиране, според документи, с които „Политико“ разполага.

Сред тях са текстове за малкия и средния бизнес, инвестициите и цифровите услуги. Но съществени разлики остават, включително по отношение на фармацевтичната регулация, текстила и интелектуалната собственост.

Историческата грешка на Джонсън

Според много демократи Джонсън е залажил твърде много на Тръмп.

„Правителството на Обединеното кралство продължи да вярва, че Тръмп ще им направи услуга, но това не стана. Търговската сделка щеше да се случи след няколко седмици, след това след месеци, а сега – четири години по-късно, пак нищо не се е случило“, казва бивш  старши американски дипломат.

Едва след като търговският представител на САЩ публикува списъка си с желания за търговска сделка през 2018 г., Джонсън осъзна, че няма да получи услуга от републиканците.

Париж предпочитан пред Лондон

Докато новоизбраният президент Байдън и екипът му уважават избора на Великобритания да напусне ЕС, демократите са склонни да гледат на Брекзит като на лошо водена политика.

Бъдещият държавен секретар Антъни Блинкин нарече Брекзит „пълна бъркотия“. Според демократите напускането на Великобритания от ЕС ще затрудни и без това трудното влияние върху тромавия 27-членен клуб. Отворената икономика на Великобритания често действаше като противовес на протекционистичните инстинкти на Франция и Германия.

„САЩ загубиха най-ефективния си член в ЕС“, каза бивш старши американски дипломат. „Сега животът за Вашингтон става по-сложен.

Според бившия висш служител на Съвета по национална сигурност в администрациите на Обама и Клинтън Чарлз Купчан Брекзит просто ускорява тенденцията след края на Студената война, като Вашингтон се ангажира по-пряко с Париж и Берлин.

Париж има предимство заради инвестициите си в отбрана.

„Това, което наистина ще раздразни Обединеното кралство, е, че сега ще се върнем към ангажирането на ЕС като основен партньор и е честно да виждаме Франция в подем“, каза бившият американски дипломат.

Старши демократи подкрепят желанието на Байдън да даде приоритет на по-добрите отношения с ЕС. Байдън ще продължи да следи и преговорите на Обединеното кралство с ЕС, особено как се работи с мирните споразумения в Северна Ирландия. С други думи, Великобритания ще трябва да спечели своята търговска сделка.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!