Проект новите военни кораби

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа договора за придобиване на  два нови патрулни кораби за близо 1 млрд. лева с германската компания „Люрсен“. Подизпълнител  е варненската корабостроителница “Делфин“. Двата кораба ще бъдат построени в България.

Проектът се подготвя над пет години, като през 2017-та беше пред провал. Тогава компанията изненадващо се отказа от поръчката, като от българското министерство на отбраната обясниха, че причината са парите. Първоначално се предвиждаше за двата кораба да бъдат отделени 820 млн. лева, но без ДДС. Сега данъкът вече е включен в общия бюджет.

Последно в конкурса останаха германската компания „Люрсен“ и италианска „Финкантиери“. До последния момент „Финкантиери“ се опитваше да спре сделката. Според компанията проекта е компрометиран и в него има много нарушения.

“Днес е важен ден за Военноморските сили . С този проект направихме втората крачка за модернизацията на Българската армия след подписването на договора за нови изтребители. Надявам се да не е последната. Нашите отношения с „Люрсен“ не приключват с този договор, напротив те сега започват. Тепърва имаме доста работа по индустриалното сътрудничество,“ заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на церемонията по подписване на договора .

 

Според одобрения от Министерския съвет контракт компанията ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на проекта е на стойност 984 милиона лв. с ДДС. Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав.

„Сделката е особено важна, защото двата кораба ще бъдат изцяло построени в България, във Варна. Планираме в бъдеще да строим още кораби, които ще бъдат както за Черно море, така и за други морета“, каза  Дирк Малговски, управляващ директор на компанията „Люрсен“.

 

Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС.

Това е втората голяма военна сделка на правителството след покупката на изтребителите F-16 Block 70 за над 2 млрд. лева от САЩ и “Локхийд Мартин“. Третият голям проект е за купуването на бронирани машини за близо 1.5 млрд. лева, но все още не е финализиран и може да не бъде подписан в рамките на мандата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук