България може да приеме еврото най-рано в началото на 2023 година. Това се казва в доклад на рейтинговата агенция „Фич“.

В документа се припомня, че процедурата е започналата миналата година, а до края на тази се очаква окончателно решение за присъединяване към валутния механизъм ERM 2, известен още като чакалнята на еврото.

От „Фич“ обаче уточняват, че годината 2023 е възможна само, ако България изпълни всички критерии – не само за чакалнята, но и за последващото присъединяване към Еврозоната.

Ако изпълни тези условия, Хърватия може да приеме еврото през януари 2024 г.

Румъния изрази интерес за влизане в ЕРМ II, но няма официален график. Перспективите за приемане на еврото в Унгария, Полша и Чехия остават далечни на фона на слабата политическа воля и в някои случаи много ниска обществена подкрепа за членство в еврозоната.

Сред основните ползи от приемането на еврото са: достъп до статут на резервна валута, което ще подпомогне чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи, достъп до надеждната рамка за валутна политика на Европейската централна банка, средства за ликвидност на банките, по-ниски разходи за транзакции и увеличени търговски и капиталови потоци с останалата част от еврозоната, както и опции за допълнително външно финансиране за страни в затруднения.

Като основни негативи на приемането на еврото се посочват загуба на гъвкавост на паричната и валутната политика, макро и финансови рискове, произтичащи от прекомерния приток на капитал, потенциал от сериозен дефлационен натиск, потенциално задължение да се допринася с финансова подкрепа за други държави членки в случай на спасителни програми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!