газопровод газ

От началото на декември газовата връзка с Гърция вече е натоварена на 80% от капацитета, само два месеца след пускането ѝ в началото на октомври. И скоро вероятно натоварването ще се увеличи, тъй като наскоро Румъния договори доставки на газ през зимата от Азербайджан, като се очаква този газ също да мине през газовата връзка с Гърция, а после през България да стигне до Румъния през Трансбалканския газопровод.

Така че само месеци след построяване на газовата връзка, тя вече е запълнена с газ, напук на прогнозите, че няма нужда от тази тръба.

И това е само началото.

След около година трябва да бъде готов и терминалът за втечнен газ в Александруполис с капацитет 5.5 милиарда куб.м. газ годишно, в който България е акционер. Този терминал ще се ползва от България и други страни от региона, съответно ще изисква допълнителен капацитет на газопроводите между Гърция и България. Така че ускорено трябва да се работи за разширение на капацитета на газовата връзка между Гърция и България, а по възможност и увеличение на капацитета на стария газопровод между двете страни.

В момента върви и пазарен тест за разширение на Трансадриатическия газопровод, който пренася азерски газ. Когато се случи това разширение, България трябва да е готова с повишен капацитет, за да поеме част от допълнителния газ.

Междувременно, трябва да се работи по газовата връзка със Сърбия, както и по вертикалния газов коридор, договорен между Гърция, България, Румъния и Унгария.

Има потенциал и за проекти с Турция, която също има терминали за втечнен газ.

Въобще, централното положение на България на Балканите е добра предпоставка страната да си осигури не само диверсификация на доставките, но и да транзитира газ във всички посоки.

Текстът е публикуван от Георги Ангелов в неговия профил във Facebook. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук