Петков - Василев
На снимката: Асен Василев и Кирил Петков

„Връщате през задната врата политиката на постната пица със съдействието на служебния кабинет“. Така съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев се обърна към Делян Добрев от ГЕРБ-СДС по време на второто четене на удължителния закон за бюджета. Двамата влязоха в спор за очаквания държавен дълг за следващите години и за социалните плащания.

„Заради вашето управление на финансите, държавата я докарахте дотам, че в следващите три години трябва да изтеглим 38 млрд. лева нов дълг“, обвини го Добрев.

„Служебният кабинет не е извинение за това Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция „Митници“ да не работят, а още по-малко да се каже – НАП и „Митници“ не работят, затова дайте да не планираме разходи в бюджета и да планираме по-ниска приходна част. Това е пълно безобразие“, коментира Василев.

„Натоварване на бюджета от социални разходи няма, то идва от допълнителни разходи за издръжка, допълнителни капиталови разходи и планирани по-малко приходи“, коментира Василев.

По думите му сега очевидно се връщаме към времената,

когато не са били събирани данъци от определени фирми,

когато са били раздавани пари за поръчки на други определени фирми. Той посочи още, че социалните разходи отиват обратно във фризера.

Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) коментира, че не приема точно Асен Василев да говори за обществени поръчки и за злоупотреба с тях.

„От всички 25 правителства досега, вашето е правителството, което изхарчи най-много пари, без никаква процедура, с имейли“, коментира той.

„Заради вашето управление на финансите, държавата я докарахте дотам, че в следващите три години трябва да изтеглим 38 млрд. лева нов дълг, каза още Добрев и посочи, че за последните 37 години са изтеглени 37 млрд. дълг. Спомням си ваше обещание, че няма да има един човек

под линията на бедността,

и какво се оказа – 1 млн. души живеят под линията на бедност от януари 2023 г.“, обърна се той към Василев.

„Тези 38 млрд. са само във вашите сънища“, репликира го Асен Василев. „Ние оставихме страната с 2 млрд. по-малко дълг“, отбеляза той.

„Подкрепете увеличението на минималната работна заплата и тези хора няма да минат под линията на бедност, но няма да го подкрепите, защото това е

вашата политика на постната пица –

вие я връщате през задната врата със съдействието на служебния кабинет“, коментира Василев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук