еврозоната
на снимката: Министърът на финансите Владислав Горанов

Най-оптимистичната прогноза за замяната на лева с еврото е вероятно да се случи на 01.01.2022 година. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов.

Горанов участва в гражданския диалог „България по пътя на еврото” заедно със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ по въпросите на еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Валдис Домбровскис и евродепутатът Ева Майдел.

„Минималният престой в ЕRMII е две години. Ако получим одобрение, двете години изтичат през 2021 г. Ще е необходима още една година и най-рано през 2022 г. влизането на еврото в България може да стане факт”, каза финансовият министър.

Той опроверга страховете на хората, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените и намаляване на доходите на гражданите.

„Въвеждането на еврото не води до голяма инфлация. Това показват последните присъединявания към еврозоната. Тя е много ниска. Целта е тя да бъде 2%, а често инфлацията е около 1,5%. Висока инфлация се наблюдава само в страни, които са извън ЕС”, подчерта Ева Майдел.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис потвърди, че България е готова да влезе ЕRMII.

„Според нас България отговаря на всички критерии с изключение на валутните за включване в чакалнята на еврозоната“, подчерта Домбровскис.

Той увери, че присъединяването на България към еврозоната ще окаже положителен ефект за развитието на страната ни.

„Латвия е от 5 години с евро и е доказано, че тя има спестявания благодарение на по-ниските лихви. Това беше потвърдено и от различни кредитни агенции. Включването в еврозоната води до по-ниски лихвени проценти”, поясни Домбровскис и каза, че към момента 19 от общо 28 страни-членки в ЕС са в еврозоната.

Според Горанов влизането ни в еврозоната ще доведе до конвергенция на доходите и те ще могат да нараснат. Горанов каза, че ако при влизането на еврото цените се покачат, това няма да е в резултат на инфлация, а на спекулации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!