Венецуела, протести
на снимката: митинг в подкрепа на Хуан Гуайдо

Дипломатическите служители на САЩ засега остават във Венецуела, докато тече 30-днивният период, предложен от правителството на Мадуро за договаряне на създаване на „офис на интересите на САЩ“ в Каракас и съответния офис на интересите на Венецуела във Вашингтон. Американското посолство в Каракас засега продължава да функционира нормално и не са вземани допълнителни мерки за сигурност, съобщи „Ройтерс“.

Венецуела смекчи тона спрямо САЩ като временно отложи искането всички американски дипломати да напуснат страната. В сряда венецуелският президент Николас Мадуро обяви, че прекъсва дипломатическите си връзки с Вашингтон, който призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за и. д. президент и даде 72 часа на дипломатите да напуснат страната. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обаче обяви, че няма да се подчини на заплахата на Каракас с мотива, че Мадуро вече не е легитимен президент на страната.

Натискът върху държавния глава се засили след като няколко европейски държави му поставиха ултиматум – да проведе нови легитимни избори или те официално ще признаят лидера на опозицията за държавен глава. Това накара Каракас да преосмисли заплахата си към чуждестранните дипломати в страната. Външното министерство на Венецуела обяви в комюнике, че временно прекратява експулсирането на дипломатически лица и дава 30-дневен срок, в който да се проведат преговори със САЩ за отварянето на „офиси от взаимен интерес“ във Вашингтон и Каракас, които да играят ролята на дипломатически служби. Мадуро обаче отказа да се съобрази с европейския ултиматум.

От Държавния департамент на САЩ подчертаха, че основна грижа в момента е сигурността на персонала в дипломатическите служби във Венецуела и заявиха, че не възнамеряват да затварят консулствата си или да изтеглят дипломати. Въпреки това част от помощния персонал е бил отзован. От Външното министерство на Венецуела обявиха, че персоналът на посолството на страната във Вашингтон се е прибрал в Каракас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!