корупция

Продължава да е незавидно класирането на България в традиционното изследване на международната организация „Трансперънси интернешънъл“ (Transparency International) за нивото на възприятие на корупцията през изминалата година.

Страната ни вече е на 69-о място, което е най-ниското класиране на държава от ЕС, заедно с Унгария и Румъния. Класацията е по точки от 0 до 100, като 0 е много силна повсеместна корупция, а 100 – почти чиста от корупция държава.

Заедно с Унгария и Румъния, България с 44 точки в индекса е на негативния връх на европейската част от класацията по усещане за корупция.

Според Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“, диагнозата, която поставя изследването, е „хронично продължаващо заболяване“:

„В последните години се движим в един много тесен коридор между 41 и 44 точки, които показват системен проблем за борба с корупцията. Не можем да се откъснем от тази почти права или да се опитваме да пречупим тенденцията. Големият пробив, който се очакваше в изминалия период с консолидацията на антикорупционните институции, не се случи и за съжаление някои изследвания вече говорят и за авторитарен оттенък в начина на управление на държава, който ни държи на такива ниски нива за справяне с корупцията“.

Малко утешение е, че Унгария е страната с най-стремглаво сриване в тази класация – от 55 точки през 2012 година днес тя има колкото България, коато е добавила точка от миналата година и с това се е изкачила с 5 места нагоре.

Както обикновено, най-напред в класацията са Нова Зеландия, Дания, Финландия, Швейцария и Швеция, като тези страни се вместват в 88-85 точки. Германия е девета с 80 точки. САЩ имат отстъпление, като с 67 точки заемат 25-о място. С 30 точки Русия е на 129 място, изпреварена даже от много страни от т. нар. Трети свят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!