Иван Хиновски
На снимката: енергийният експерт Иван Хиновски

Благодарение на участието си в инициативата „Три морета“ България ще успее да постигне по-голяма сигурност на доставките на газ. Това заяви за ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Иван Хиновски.

„В момента основният източник на газ е Русия, азербайджанският газ е изключително малък процент от това количество, на което България може да разчита. Големият потенциал, който тази инициатива иска да развие това са доставки на газ от Източното Средиземноморие – Кипър, Израел, Египет. Другото, което е важно за разнообразяване на доставките това са инвестиции в терминали за втечнен газ. Това е истинското разнообразяване, защото по този начин вие осигурявате постъпването на ресурси не само от Катар, Кувей, тези традиционни страни-доставчици на втечнен газ, но и от САЩ. По този начин ние ще увеличим степента на независимост на нашата газопреносна мрежа.“

Все още е рано да се каже колко ще струва на България участието в инициативата „Три морета“, но се говори за бюджет между 8 и 10 милиарда евро, допълни Хиновски.

„Има една голяма донорска вноска от САЩ, която беше може би около милиард и половина. В същото време се създава фонд, в който отделните страни правят вноски. Цените на проектите ще станат ясни, когато излязат техните прединвестиционни проучвания. В момента не може да се каже нищо. Говори се и за телекомуникационна свързаност, говори се за силно развитие на транспортната инфраструктура. Между Полша и България например, между Литва и България почти няма налични магистрали. Идеята е да се направят в посока Север- Юг. Още е много рано да се говори колко ще струва.

Хиновски напомни, че това не е само енергийна, а комплексна инициатива за регионално развитие, което включва също транспортни и телекомуникационни проекти като основната цел е развитие на връзките Север- Юг в рамките на Източна Европа.

Цялото интервю с Иван Хиновски четете ТУК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук