пандемия, мерки, коронавирус
/снимка: AP/

Ханс Клуге, регионалният директор на СЗО за Европа, заяви, че 30 от 53-те страни в европейския регион на СЗО са „забелязали значителен спад в 14-дневната кумулативна честота“.

„И все пак скоростите на предаване в Европа все още са много високи, засягайки здравните системи и натоварвайки услугите, което прави твърде рано да бъдат облекчени“, каза Клуге на онлайн пресконференция.

Регионалният директор също така отбеляза, че тъй като само три процента от хората в региона вече са имали потвърдена инфекция, то райони, които са били „засегнати веднъж, могат да бъдат засегнати отново“.

Клуге описа настоящата ситуация като „пандемичен парадокс“, като отбеляза, че макар пускането на ваксините да предлага „забележителна надежда … нововъзникващите варианти на безпокойство представляват по-голяма несигурност и риск“.

В европейския регион на СЗО, който включва Русия и няколко страни от Централна Азия, 35 държави са започнали ваксинации, казват от СЗО. Що се отнася до новия вариант на вируса, открит за първи път в Обединеното кралство, той е потвърден в 33 страни, а вариантът, идентифициран за първи път в Южна Африка, е докладван вз 16.

Според данните на AФП за Европа, които изключват някои от страните от Централна Азия в европейския регион на СЗО, през последните седем дни новите случаи възлизат на 1 421 692, което е с около 10 процента по-малко в сравнение с предишните седем. Дни след първата годишнина от първите потвърдени случаи на COVID-19 в Европа, Клуге заяви, че „скъсването на веригите за предаване е явен приоритет“.

Той също така подчерта, че въздействието върху психичното здраве сега е толкова силно, че лошото психично здраве се превръща в „паралелна пандемия“. Позовавайки се на данни от Международната организация на труда (МОТ), Клуге каза, че половината от хората между 18 и 29 години, както и 20 процента от здравните работници, страдат от „тревожност и депресия“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук