медицински хеликоптер

Министерството на здравеопазването е обявило обществена поръчка с предмет „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“. Това съобщиха от пресслужбата на МЗ. Предвижда се да бъдат закупени шест медицински хеликоптера, като е предвидена и възможност за закупуване на два допълнителни.

Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е 162 711 735,86 лева с ДДС. Очаква се шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30 април 2026 г., като първият от тях ще бъде получен до 1 декември 2023 г.

Чрез осигуряването на въздухоплавателните средства на българските граждани ще бъде гарантиран качествен, равнопоставен и навременен достъп до спешна медицинска помощ и в по-отдалечени и труднодостъпни региони, посочват от МЗ.

В срок до 1 септември 2022 г. потенциалните кандидати имат възможност да подават оферти за участие в поръчката.

За купуване на медицински хеликоптери у нас се говори от години. Обявяването на обществената поръчка е стъпка към едно по-модерно и по-достъпно здравеопазване. Медицинските хеликоптери биха били особено полезни при инциденти и спасителни операции с ранени с планински и трудно проходими райони.

Назад в годините дори имаше петиции за купуването на въпросните медицински транспортни средства. От юли 2019 г. България няма нито един медицински хеликоптер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук