Българското външно министерство е връчило нота за персона нон грата на първия секретар на руското посолство в България, който бе обвинен от българските власти в шпионаж.

Нотата е връчена на пълномощния министър Филип Воскресенски, който е втори човек в посолството на Русия у нас. Руският дипломат има 72 часа, за да напусне територията на страната ни.

Припомняме, че по-рано прокуратурата съобщи, че е провела разследване, което е установило извършване на нерегламентирана разузнавателна дейност в полза на Руската Федерация от лице с дипломатически имунитет. Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи Теодора Генчовска за случая.

Действията по разследването са извършени под надзора на Специализираната прокуратура и съвместно с Държавна агенция „Национална сигурност. В хода на разследването е установено, че лице, ползващо се с дипломатически имунитет, изразяваща се в вероятно нерегламентирано събиране на информация от национално значение. Същият е акредитиран като „първи секретар“ в Посолството на Руската Федерация.

След като преди повече от седмица България изгони десетима руски дипломати за извършване на действия, несъвместими с техните правомощия, това ще бъде последният дипломатическия скандал. Тогава обаче разследване не беше проведено.

Припомняме, че вчера прокуратурата обяви, че се води и разследване за наличие на руски шпиони в ДАНС, а самата ДАНС днес заяви, че уличените са от една дирекция.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук