корупция

България е под средата, на 78-мо място, в глобалната класация на международния „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2021, а в Европа страната ни се нарежда на последно място в класацията. Това сочат данните на „Прозрачност без граници“.

Позицията на страната в класацията показва системни, трайни и структурни проблеми в борбата с корупцията.

Индексът показва, че държавата ни има 42 точки от 100 възможни /като 100 е нисък резултат, а 0 – висок/. Средната стойност на индекса в глобален план е 43 точки. Начело в класацията са Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур и Швеция.

В тези държави има стабилни политически власти, утвърдени демократични принципи на гражданско участие и контрол, както и чувствителност на обществото към отклонения на хора от публичната власт от нормите на поведение, обясни Калин Славов.

В Европа страната ни се нарежда на последно място в класацията, при средна стойност от 66 точки. Преди нас са Унгария (43), Румъния (45), Хърватска (47) и Гърция (49). И тази година най-некорумпирани държави в ЕС са Дания (88), Финландия (88), Швеция (85), Нидерландия(82). В дъното е България, а тази година Румъния се „откъсва“ от страната ни и бележи по-добър резултат с два пункта.

Ваня Нушева отбеляза, че индексът за страната ни се движи между 41 и 43 пункта през годините, което показва, че не просто нямаме напредък, а България „тъпче на едно и също място в борбата с корупция“.

При съставянето на корупционния индекс са използвани голям брой доклади и аналитични оценки, публикувани от авторитетни международни изследователски и финансови институции, сред които Световната банка, Световният икономически форум, „Икономист интелиджънс юнит“, „Фрийдъм хаус“, Световният проект за правосъдие, фондация „Бертелсман“, Университетът в Гьотеборг и други.

Изследването се публикува от 1995 година насам и отразява анализи, оценки и възприятия относно нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни. България е включена в изследването за двадесет и четвърти пореден път.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук