На снимката: Иво Инджев

Русия може да е голяма по територия, но в икономическо отношение ние отдавна сме я задминали от гледна точка на жизнения стандарт. Това каза в интервю за ДЕБАТИ.бг Иво Инджев, коментирайки изказванията на руския посланик в България от последните седмици.

„След като доста време се опитваха да се подиграят на България,  като на малка и бедна, в момента по часовото плащане в България  е 2 пъти по-голямо отколкото в Русия, както и средната работна заплата. Така че те да си гледат тяхната страна и да не говорят от името на българите, че помним кой ни е освободил, защото  българите помним още много други неща. Помним как само 7 години след тази Руско-турска война Русия прекъсна дипломатическите си отношения с България  защото тя си позволи Съединението срещу волята на Русия. Помним  всичките русофилски преврати и кръвопролития инспирирани от Русия на българска територия в последващия период. Помним нахлуването на руските войски в Добруджа, които търпят поражение от ген. Колев. И най-вече помним съветската окупация в България., чийто последици все още не можем да превъзмогнем. Не е работа на руския посланик да ни казва, кой какво помни.”

Инджев коментира и думите на посланик Митрофанова, че малка държава като България трябва да остане в ЕС, защото от там идват пари:

„Тя се опита да отбележи че България  получава пари от ЕС и очевидно влага ирония в това. Само че не довърши изречението какво предлага Русия, която иска да бъде алтернатива или най-малкото да е на везните със същата тежест, както са нашите взаимоотношения с ЕС. Нищо не предлага! Предлага България да плати 3 млрд. за руския газопровод, който да се прокара. Малката България всяка година по линия на огромния дисбаланс в търговията между България и Русия е в полза на Русия, тъй като те са монополист по отношение на енергийните суровини. Малка България  финансира голямата Русия.”

Иво Инджев припомни, че от 3 март насам Митрофанова три пъти се е намесила в българските работи, като на два пъти влиза в позицията на защитник на България от критиките на САЩ.

„Нашите власти премълчаха това, което беше унизително. Тоест те се съгласиха с нейните тези. А втория път, когато беше свързано с доклада на държавния департамент , тя дори опакова Русия и България, като жертви на този доклад. И това също й премълчаха и на нея й се услади.  Затова сега за трети път застава в позата на говорител на България , за да ни каже какво помнят българите. Това не е нейна работа. И забележете нейно превъзходителство Митрофанова, която с такова превъзходителство говори за България , бяга от периода на съветските благини. Този период изобщо го забравиха и го зачеркнаха. Самият факт, че тяхната колона тук подмени 9 септември с 3 март, те се върнаха в 19 век. Те са напълно наясно, че в днешно време няма с какво да привлекат българите и търсят корени и устои в 3 март. Така че този празник трябва да бъде колкото се може по-бързо сменен от НС, по същия начин както той беше натрапен без Велико НС.”

Какво каза Митрофанова?

Преди седмица в интервю за bTV посланик Елеонора Митрофанова заяви, че от Русия подхождат философски към гоненето на дипломати и разбират, че „България е малка страна, трябва да се развива, че ЕС дава определени средства и помага.” По нейни думи обаче това не било причина да се принасят в жертва отношенията с Руската Федерация

Запитана дали си е отговорила на въпроса „къде се намира в координатната система България – с ЕС ли е, със САЩ или с Русия“, посланикът казва: „Може би тогава думите ми не бяха добре разбрани. Ние приемаме избора на България – Вие сте член на ЕС и НАТО, това е факт. Но сме против алиансовата групова солидарност да пречи на прагматичното сътрудничество с останалия свят, включително и с Русия. Мястото на Русия в историята на България е особено, обединяват ни православието и езикът на първо място. Русия е освободила България от турско робство и ми се струва, че хората помнят това много добре.”

Затова тя не заяви, че не желае тази блокова дисциплина и солидарност да пречи на нормалното развитие на сътрудничеството между двете страни.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук