Пратеник на САЩ Хади Амр пристигна в Тел Авив за преговори с Израел и палестинците. Той ще участва в разговори с представители на израелците, палестинците и ООН, с надеждата да се споразумеят за прекратяване на огъня.

Израелски изтребители нанесоха удари срещу три подземни пускови установки на Хамас в северната част на ивицата Газа, съобщиха от пресцентъра на израелската армия.

„Изтребителите и самолетите на ВВС на Израел току-що са нанесли удар по три подземни площадки за изстрелване, собственост на Хамас, разположени в северната част на ивицата Газа“, се казва в изявление на военните.

От палестинското здравно министерство съобщиха, че при израелски удар тази сутрин са били убити най-малко седем палестинци, сред които жени и деца, в бежански лагер западно от град Газа.

Палестинските бойци отговориха с изстрелване на ракети към Израел срещу израелския град Беершеба.

Конфликтът започна в понеделник след седмици на нарастващо напрежение между израелци и палестинци в Източен Ерусалим, което доведе до сблъсъци на свещени места, почитани и от мюсюлмани, и от евреи. 133 души са убити в Газа от началото на боевете, както и осем израелци.

Вчера сблъсъците се разпространиха и на Западния бряг, където бяха убити 10 палестинци, а стотици ранени.

За утре е свикана среща на Съвета за сигурност на ООН. Призивите към израелските и палестинските лидери досега не успяват да доведат до споразумение за прекратяване на огъня.

Същевременно палестинското радикално движение на Хамас е информирало посредниците в преговорите с Израел, че първото изискване за деескалация е прекратяване на огъня, каза ръководителят на политическото бюро на движението извън Палестина Халед Машаал.

„Турция, Катар и Египет полагат усилия за деескалация и спиране на израелските атаки в ивицата Газа и Йерусалим,“ каза Мешаал пред турския арабски телевизионен канал TRT.

Исканията на Хамас включват изтеглянето на израелските служители по сигурността от джамията „Ал Акса” в Ерусалим, свободен достъп на поклонниците до нея, прекратяването на изселването на жителите на района на Шейх Джара и освобождаването на всички задържани по време на последната ескалация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!