Марс

Китайски безпилотен космически апарат кацна успешно на Марс, съобщават световните агенции. Апаратът „Тянвън-1″е успял успешно да премине през атмосферата на Червената планета, което досега провали няколко други опита.

Модулът носи марсоход, чиято задача ще е да събира и анализира проби от скалите в продължение на около три месеца. Той ще изследва също йоносферата и климата.

Полетът е един от най-трудните, които Китай е предприемал. Кацането е огромно предизвикателство, тъй като Марс има своя собствена атмосфера за разлика от Луната. Ако всичко върви по план, марсоходът „Чжужун“, кръстен на китайския бог на огъня, ще изследва Червената планета в продължение на поне три месеца.

Началото на мисията беше през юли миналата година с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ от космодрума Вънчан в югоизточната китайска провинция Хайнан и достигна орбитата на Марс през февруари тази година.

Така Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета, отбелязват агенциите. Това е и пореден напредък за китайската космическа програма.

Марсоходът тежи около 240 килограма, има шест колела и четири соларни панела и може да се движи по повърхността на Марс с 200 метра в час.

Сега, когато осъществи първото си кацане на Марс, новата космическа сила иска да настигне САЩ, които изпратиха на планетата няколко изследователски устройства.

Пекин постоянно разширяваше космическата си програма през последните няколко години и има планирани мисии за десетилетия напред.

Китайската мисия е единият от три полета до Марс, излетели от Земята миналото лято. Другите изстрелвания бяха на САЩ и Обединените арабски емирства. Американският марсоход „Пърсивиърънс“ се приземи през февруари.

.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!