Репортери без граници представи класацията си
Снимка: https://rsf.org/

България е отстъпила с едно място и вече е на 112-о място в света по свобода на словото в класацията на „Репортери без граници“. Това стана ясно във вторник сутринта, когато организацията публикува данните си за 2021 година.

В списъка направителсвената организация са общо 180 държави, а страната ни на последното място сред страните от Европейския съюз. Целият доклад може да видите ТУК.

„Медийна свобода в капан“ се нарича частта за България в последния доклад на „Репортери без граници“. Според документа малкото журналисти, които казват истината, са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от държавата, но и на сплашване и насилие. Ситуацията с медиите е много тревожна, защото насилието над журналистите не се разследва и осъжда, пише организацията

Европа и Америките продължават да бъдат континентите, където ситуацията с медийната свобода е най-благоприятна. Америките обаче са на първо място по увеличаване на регионалните нарушения (с 2,5 процента).

В Европа пък е отчетено значително влошаване на показателя „Злоупотреби“. Актовете на насилие срещу журналисти са се увеличили над два пъти в Европейския съюз и на Балканите, при ръст от 17 на сто в световен мащаб. Атаките и произволните арести са нараснали в Германия (която отстъпва с две места и вече е 13-а), Франция (на 34-о място), Полша (64-а, спад от две места), Гърция (70-а, минус пет места), Сърбия (93-а) и България (112-а, спад с едно място), отбелязват от „Репортери без граници“.

Тазгодишната класация ще бъде представена официално на пресконференция в Париж в 15 ч. по Гринуич (18 ч. българско време) с участието на американския политолог Франсис Фукуяма и лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук