Астра Зенека ваксини

Стотици дози ваксини срещу COVID на „Астра Зенека“ биват изхвърляни всеки ден в Стокхолм, тъй като хората отказват да бъдат имунизирани с този препарат. Това заяви вчера пред шведската обществена телевизия СВТ Йохан Стируд, председател на Стокхолмската медицинска асоциация.

По думите му е невъзможно да се намерят достатъчно доброволци да се ваксинират.

„Ако ваксините не бъдат поставени за определено време, след като флаконите са извадени от хладилника и са отворени, те трябва да бъдат изхвърлени“, алармира той

Според репортажа на СВТ някои пациенти отменят часовете си за ваксинация, след като разберат, че ще получат британско-шведския препарат. Стируд каза, че ползите от ваксината са много по-големи от рисковете и призова хората да я приемат.

Преди седмица стана ясно, че Европейската комисията реши да не подновява договорите за ваксини срещу COVID-19 догодина с компании като „Астра Зенека“ и Johnson & Johnson (J&J), съобщи италианският всекидневник „Ла Стампа“, позовавайки се на източник от италианското здравно министерство.

„Европейската комисия, в съгласие с лидерите на много страни на ЕС, реши, че договорите с компаниите, произвеждащи (вирусни векторни) ваксини, които са валидни за текущата година, няма да бъдат подновени при изтичането им“, пише вестникът

Брюксел по-скоро ще се съсредоточи върху ваксините за COVID-19, използващи иРНК технология (mRNA), като Pfizer и Moderna.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук