Екатерина Захариева
на снимката: външният министър Екатерина Захариева

България ще подкрепи започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония, но страната ни ще настоява да се спазват определени условия за добросъседство, заложени в рамкова позиция, одобрена днес от правителството.

Сред условията, които България ще настоява да види изпълнени преди провеждането на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония, в случай, че Европейският съвет вземе решение за започване на преговори /на 15 октомври – на ниво външни министри, а на 17 октомври на ниво премиери/ са Република Северна Македония да преустанови и да се въздържа от провеждането на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване на претенциите за така нареченото македонско малцинство България и ясно да декларира, че няма исторически и демографски основания да се търси малцинствен статут.

България настоява Република Северна Македония да декларира с вербална нота страните членки на ООН, че по отношение на така наречената езикова клауза, независимо от Преспанския договор, се изпълнява договорът с България в неговата цялост. Също така страната трябва да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически репресивен режим, репресирани поради българското си самосъзнание. Република Северна Македония трябва да премахне от табели и надписи на паметни плочи, сгради на текстове, насаждащи открита омраза към България.

Пред журналисти в МС вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева каза:

„България ще настоява РС Македония и Албания заедно да бъдат приети в ЕС“ .

От своя страна военният министър Красимир Каракачанов отбеляза отново своя теза, че страната ни подкрепа членството на РС Македония, но не безусловно. Според министъра от Скопие зависи колко време ще отнеме началната дата за насрочване на същинските преговори по присъединяването.

Екатерина Захариева разясни, че на 15 и 17 октомври предстоят две срещи на Съвета на Европа, на които България ще каже „да“ на членството.

„Всички институции в България са на мнението, че трябва да се даде възможност на Македония, но това по никакъв начин не може да стане безусловно. Българската позиция е ясна- да, България няма да спре сега Македония за започване на преговорите. Но преди да започнат същинските разговори има няколко етапа, сред които две междуправителствени конференции. В нашата позиция е ясно записано, че още преди насрочването на първата междуправителствена конференция македонците трябва да изпълнят редица условия“, обясни Каракачанов.

Сред условията е да приключи работата на междуправителствената историческа комисия. Освен това Македония е единствената страна, която не е осъдила репресиите и жертвите на тоталитарния режим, посочи вицепремиерът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!