Отпада съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства, но не и за тежка телесна повреда. Това реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

На първо четене депутатите приеха законопроектите на БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ да отпадне съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства и тежки телесни повреди, но на второ четене по предложение на ГЕРБ бяха изключени тежките телесни повреди.

Срещу тази редакция на текста възразиха от БСП.

„Колегите от ГЕРБ осакатиха този текст и оставиха само убийствата, без другите тежки престъпления, подчерта Нинова. Това означава, че ако някой ви причини „продължително разстройство на съзнанието, постоянна слепота с едното или двете очи, постоянна глухота, загуба на речта, детеродна неспособност, обезобразяване, което причинява завинаги разстройство на речта или на сетивен орган, загуба на единия бъбрек, слезката или крило на белия дроб, загуба или осакатяване на крак или ръка, постоянно общо разстройство на здравето и опасност за живота ви“ – определените в НК тежки телесни повреди, и си го признае, според ГЕРБ този човек трябва да бъде с намалена присъда”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Съкратено съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт, приеха след дебат окончателно депутатите с 92 гласа „за“, 62 „против“ и 11 „въздържал се“.

Делата, които ще се разследват от новосъздадената Европейска прокуратура, да се гледат от Специализирания съд у нас, реши още парламентът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!