Президентът Румен Радев е на двудневно посещение в Азербайджан. В началото на срещата, държавният глава каза, че добрият политически диалог е доказателство за добрите отношения между България и Азербайджан.

България потвърди подкрепата си за Южния газов коридор, където Азербайджан има ключова роля и благодарение на който страната ни очаква по 1 милиард кубически метра азерски природен газ годишно от 2020 година.

Радев каза, че област енергетика ще свързва за много години двете държави.

„Ние потвърждаваме подкрепата си за Южния газов коридор, където Азербайджан има ключово значение, така че да имаме реална диверсификация в Южна и Централна Европа за източници и маршрути на доставка на газ”, допълни държавният глава.

И азербайджанският му колега Илхам Алиев потвърди значението на газовия коридор.

„Финансовият елемент на този проект е 40 милиарда долара. В него участват седем страни. Сред тях е и Азербайджан, който разполага с огромни количества газ в находището „Шах Дениз“. От това находище газ ще постъпва в България. С това ще допринесем за енергийната сигурност и безопасност на страната ви”, каза Алиев.

Азербайджан е готова да работи за разширяване на мрежата от бензиностанции в България, допълни Радев.

„Република Азербайджан със своите високи инвестиционни и технологични възможности в областта на енергетиката е готова да работи съвместно с България за газифициране”, смята българският президент.

Двамата президенти се договориха за директна въздушна линия между София и Баку от догодина.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!