24 май, празник, Ден на славянската писменост и култура

България чества Деня на славянската писменост и култура. На 24 май отдаваме почит към делото на светите братя Кирил и Методий.

Празнични шествия имаше в цялата страна.

СОФИЯ

По традиция имаше празнично шествие в столицата, което тръгна от сградата на президентството.

В него се включиха много ученици, родители, учители и членове на изпълнителната и законодателната власт, духовници, президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова, генералният секретар на ЮНЕСКО Одри Азуле, политици, академичният състав на Алма матер, учени от БАН и др.

24 май, празник, Ден на славянската писменост и култура

Шествието завърши пред Паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Там се проведе и тържествената церемония по случай 24 май.

Под звуците на химна на българската просвета „Върви, народе възродени“ тържествената церемония в прослава на просветителското дело на Светите равноапостоли Кирил и Методий събра стотици българи пред паметника на славянските първоучители пред Народната библиотека.

24 май, празник, Ден на славянската писменост и култура

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова произнесе приветствие и призова родителите да отделят повече време и внимание на децата си, да ги научат да търсят хартиените съкровищници, както тя нарече книгите, защото в тях е смисълът, по думите на кмета, това е магията, които не дава всичко наготово.

„Вече 12 века нашата азбука е нашият пазител, а четмото и писмото са българското верую. Празникът на буквите е празникът на нашата сила, а тържеството на знанието е тържество на свободата. Всяко наше освобождение е преминавало първо през знанието, през онова общо мечтание, което прави от хората народ, който бленува, желае, постига заедно. Тази заедност е единение за смисъла, за пътя и за посоката. За това и днес, когато празнуваме думите, да помним, че празнуваме и смисъла. Невежеството ражда заблуди и страх, а страхът омраза и конфликти”, каза в словото си кметът на столицата.

Президентът Румен Радев от своя страна каза:

„С вдъхновение нашите предци отредиха най-значимото място в националния ни календар за Празник на словото и просветата. Благословени сме да имаме за покровители светци, дарили ни буквите и не случайно, че техните последователи равняваме с апостоли”.

И добави:

„В нашия българския език народът е откривал спасението. Нерядко преследвана и обругавана, българската писменост се е превърнала в наш щит, продължи президентът.

„България ще изведе образованието като основен приоритет в проекта на Национална програма за развитие 2030, каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

И добави:

 „Най-важният фактор за доброто образование са учителите, затова изпълняваме ангажимента си за увеличение на техните заплати“, акцентира премиерът Борисов. Той посочи, че правителството полага усилия за осигуряване на високо качество на образователния процес и учебната среда. „Държавата осигурява още равен достъп до всички нива на образование и професионално обучение за възрастните и децата в уязвимо положение, както и за българите с увреждания“, каза още Борисов.

ПЛОВДИВ

Стотици деца от всички пловдивски училища се включиха в празничното шествие в Пловдив по повод Деня на славянската писменост и култура.

Пловдив, 24 май

По традиция шествието започна от входа на църквата „Св. Кирил и Методий” и беше  водено от кмета на града Иван Тотев, областния управител Здравко Димитров и пловдивския владика дядо Николай.

Именно Пловдив е първият град, в който през 1851г. се чества празникът на светите братя Кирил и Методий.

Пловдив, 24 май

Тогава в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици.

ВАРНА

Хиляди деца, ученици, студенти и техните преподаватели се включиха в празничното шествие във Варна за 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Дъждът не спря стотиците хора да излязат на улицата, за да отбележат един от най-светлите празници в българската история и култура.

Варна, 24 май
Общо 110 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни, културни, спортни и социални институции участваха в празничното шествие. За първи път то се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Сливница“.

ГАБРОВО

По традиция празникът беше отбелязан с шествие и в центъра на Габрово. Деца от всички училища и детски градини се включиха в него.

24 май, празник, Ден на славянската писменост и култура

Кметът на града Таня Христова приветства гражданите:

„Българският народ е един от малкото, които имат привилегията да отбелязват празник на своята азбука. И то създадена специално за тях и техните нужди. Някак естествено с нея идват независимата и разбираема църква, паметта за българската история, мрежа от школи и училища, литература на световно ниво и сгради, селища, артефакти, личности и обичаи, вписани в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.”

24 май, празник, Ден на славянската писменост и култура

ВРАЦА

„Замисляли ли сте се, че в забързаното ни ежедневие и желанието ни всичко да се случва веднага, рискуваме да се изгубим. Пред нас има реална опасност от постепенна подмяна на нашия красив език. Дълг на всеки един от нас е да съхранява българското слово, само така делото на Светите братя Кирил и Методий ще бъде продължено. Уважаеми учители, благодаря ви, че възпитавате нашите деца и чрез вашите уроци ги правите достойни за уважение хора”, каза в приветственото си слово кметът на Враца Калин Каменов.

Враца, 24 май

Честването на 24 май във Враца започна с шествие, водено от деца – отличници и над 60 ученици, носещи 25-метрово българско знаме. Националният трибагреник премина по централния булевард „Никола Войводов“ и бе съпроводен с много аплодисменти от жители и гости на града.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук