България се подготвя да пусне Програма за въозбновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност, на стойност 33 милиона евро. С тези пари ще се финансира уличното осветление, използването на геотермална и водна енергия, енергийна ефективност на сгради и други проекти. Това съобщи Министерството на енергетиката в страната, пише специализираният сайт „Балкански новини за зелена енергия” (Balkan Green Energy News).

За първи път в настоящия програмен период бенефициенти могат да бъдат фирми, които искат да подобрят ефективността на своето производство, пише в съобщение на министерството.

Официално програмата ще стартира на 22 май.

Програмата е разделена на четири области – разработване на малки водноелектрически централи, нови геотермални енергийни инсталации, подобрена енергийна ефективност в сградите, промишлеността и общините, както и изграждане на компетентност в съответните области на програмата.

Програмата за възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност в България се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2014-2021.

Програмата беше успешно разгърната в България и нейният бюджет се е удвоил през настоящия програмен период, благодарение на стратегическото партньорство на министерството с Норвежката дирекция за водните ресурси и енергетиката и Националния енергиен орган на Исландия.

Европейското финансиране на програмата ще е 28 милиона евро или 85% от общия й бюджет, а останалите 15% ще са държавно финансиране.

България подписа споразумението за програмата през 2018г. Проектите могат да бъдат отпускани до 2021 г. и трябва да бъде завършен до 2024 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!