Васил Велев
на снимката: председателят на АИКБ Васил Велев

Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България допусна манипулации в пазара на ток за бизнеса.

„Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такава Национална електрическа компания (НЕК) на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция”, каза Велев.

Той говори по проблема с рекордно високите цени на тока за промишлеността от името на национално представените работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

В четвъртък и четирите организации излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

Васил Велев съобщи, че по казуса са сезирани Комисията за енергийно и водно регулиране и прокуратурата.

„За да проверят защо се получава тази ситуация и къде отива, на кой се дават тези поръчки след това за балансираща енергия, която е 2.5 пъти по-скъпа от тази цена. После има още един мултипликатор, понеже се задействат енергоблокове, които произвеждат много повече, отколкото е нужно, отколкото е дисбалансът, а трябва да се плати цялото количество по тази висока цена и всъщност се изземват от предприятията по 400 лв., по 500 лв. за мегаватчас, чрез ЕСО и НЕК, за да се дадат на американски централи, ТЕЦ „Варна“ и Ковачки“, обясни Велев.

Работодателите искат не само оставката на ръководството на НЕК, но и преструктурирането на компанията.

Според Велев НЕК трябва да се раздели по лицензи, тъй като към момента Компанията има три – обществен доставчик, за производител и за енергия.

Според работодателите умишлено се създава дефицит на електроенергия.

„На 7 май имаше нормално и адекватно предлагане и нормална цена на тока. След това количеството енергия, която НЕК предложи на пазара ден напред беше три пъти по-малко и цените изхвърчаха. В пъти по-висок ток от съседите. Ние имаме 84 евро на мегаватчас, а всички около нас са на 44 евро“, каза Велев.

И добави:

„При един такъв дефицит се изземват стотици хиляди, милиони даже, за един ден от хората. Защото като се плати скъп ток, се плащат по-малки заплати, или се вдигат цените, и хората плащат по-скъпи стоки. Чрез НЕК, ЕСО се дават тези пари в последствие на американски централи, ТЕЦ „Варна“, Ковачки, защото за следващия ден се създава дефицит, дисбаланс. При дисбаланс цените са два пъти и половина по-скъпи над тази цена“, обясни Велев.

Според председателя на АИКБ причината е, че България не може да търгува ток в рамките на деня.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!