България завърши Oлимпиадата в Токио с повече медали от големи сили като Русия, САЩ и дори Китай на глава от населението. Освен това по брой олимпийски титли сме втори на Балканите и 13-и от целия Европейски съюз.

Китай, например, които са втори в крайното класиране след САЩ, имат 12 пъти повече медали от нас като същевременно са с 200 пъти по-голямо население. Подобна е и ситуацията с Русия, която има 20 медала, но е с 20 пъти повече население.

Безспорен успех е, че зад нас са държави като Турция и милиардна Индия и то на фона на това, че България бе представена от най-малката си делегация от десететилетия.

България грабна три златни, един сребъден и два брозноси медала. С тях страната ни се подрежда на 30-то място в крайното класирането, което е най-доброто ни представяне за последните 21 години.

Непобедима женска сила

Освен като една от най-успешните за страната ни през последните години, тази Олимпиада ще се запомня и с изключилно доброто женско представяне в по-силови спортове. Показаха го титлите на Стойка Кръстева, Ивет Горанова и
невероятния ни ансамбъл по художествена гимнастика. Както и на сребърната Антоанета Костадинова в стрелбата и бронзовите Тайбе Юсеин и Евелина Николова.

Първо злато за ансамбъла ни по художествена гимнастика

В Токио 2020 записа история и художествената ни гимнастика. Това е първо злато за художествената ни гимнастика на Олимпиада. Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова събраха 92.100 точки за двете си композиции в многобоя, които изпълниха отлично.

Гимнастичките ни стигнаха до върха, изпреварвайки Русия и Италия – (90.700) и (87.700). Стигна се дори до неприятната ситуация рускините да подават контестации и за двете си съчетания, но разликата с български отбор беше доста голяма, за да промени нещо.

За последно страната си е тръгвала с толкова много отличия през 2008-а година – 2 златни, 1 сребърен и 9 бронзови медала. Толкова много златни медалисти пък България последно е имала през 2000 – на Олимпийските игри в Сидни, когато триумфират Тереза Маринова, Таню Киряков, Мария Гроздева, Гълъбин Боевски  и Армен Назарян.

Тези добри постижения са плод на добрата работа както на отделните спортисти, така и на техните треньори, щабове, федерации и не на последно място – БОК. По всичко личи, че правилната и успешна формула за покоряване на спортни върхове е вече очертана, остава само да не се отклоняваме от нея.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!