Ансамбълът на България по художествена гимнастика донесе трети златен медал на страната ни в Токио. Това е първо злато за художествената ни гимнастика на Олимпиада.

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова събраха 92.100 точки за двете си композиции в многобоя, които изпълниха отлично. Гимнастичките ни стигнаха до върха, изпреварвайки Русия и Италия – (90.700) и (87.700)

Рускините подаваха контестации и за двете си съчетания, но разликата с български отбор беше доста голяма, за да промени нещо.

Българките изпълниха отлично композицията си с пет топки и получиха 47.550 точки, от които 38.800 за трудност и 8.750 за изпълнение, повеждайки в класирането още след първата ротация. За обръчите и бухалките националките бяха оценени с 44.550 точки (36.200 за трудност и 8.750 за изпълнение).

Оценките на нашите състезателки бяха най-високи сред всички и в двете.  Ансамбълът печели медал за втора поредна Олимпиада, след като в Рио преди пет години остана с бронз.

Помощник треньорът Михаела Маевска вече има олимпийски медал и като състезател, и като треньор, след като в Бразилия през 2016 година бе част от ансамбъла.

Българската титла означава, че Русия остава без злато в художествената гимнастика за първи път от Атланта 1996 насам.

По този начин страната ни завършва участието си на Токио 2020 с общо шест медала, от които три златни – този на гимнастичките, както и титлите на Ивет Горанова (карате) и Стойка Кръстева (бокс), а останалите са едно сребро Антоанета Костадинова, стрелба и два бронза – Тайбе Юсеин и Евелина Николова, борба.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!