Анхел Гурия
Снимка: Архив

България разчита на ядрените си мощности и може да служи за пример. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на церемонията по време на онлайн церемонията по случай присъединяването на България към Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„България разчита на ядрените си мощности, даде пример как се извеждат четири реактора от експлоатация, как се съхранява отработено ядрено гориво и в момента сме в усилено развитие на проекта за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, добави министър-председателят.

Днес той проведе среща и с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов и за пореден път акцентира, че платеното вече оборудване на стойност 1,3 млрд. лв.  за АЕЦ „Белене“, ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“

„Днес е много важен ден не само за България и цялото семейство на АЯЕ, но също и за ОИСР. Това е плод на нашите постоянни усилия да направим организацията по-глобална, по-приобщаваща“, добави генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия по време на събитието.

Той акцентира, че България е активен участник в глобалната сцена на ядрената енергия.

„Присъединяването към Агенцията потвърждава значителните усилия на България да прилага най-високи стандарти в политиките и програмите за ядрена енергия и отговаряте на нарастващите енергийни нужди като същевременно гарантирате сигурност и безопасност в разрешаването на проблема с измененията на климата“, изтъкна още генералният секретар.

България става 34-ата страна членка на Агенцията за ядрена енергия, в рамките на която участват държавите, опериращи почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!