Електронният сертификат за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие бяха представени от здравния министър Костадин Ангелов.

Всеки един ваксиниран български гражданин може да си получи електронния сертификат по два начина. Първият е с електронен подпис. Тези, които нямат електронен подпис, а имат нужда да получат електронен сертификат, от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, обясни Ангелов.

„Обещахме, че когато бъде поставена втората доза на ваксината всеки човек в България, на когото тя е поставена, ще има документ, с който да докаже, че е ваксиниран и това вече е факт”, заяви министърът.

„Ако някой се опита да направи злоупотреба с този сертификат, тя е невъзможна“, допълни министърът.

Той увери, че новият сертификат отговаря на всички изискуеми норми за такъв сертификат, като дори е надграден с QR-код и с всички нива на сигурност, така че да гарантира лесен достъп от всяка точка на света.

Министърът уточни, че към момента 200 000 българи имат електронен подпис. От думите му стана ясно, че сертификатът няма печат и подпис.

При пътуване извън страната ще е необходимо да носим сертификата, до който ще имаме достъп и през мобиния си теллефон.

Директорът на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов, посочи, че системата за електронното здравно досие е направена с електронен подпис, защото става дума за здравна информация, а това е най-високото ниво на защита.

„В пациентското досие има раздели за личен лекар, прегледи, електронни рецепти, медицинска експертиза, имунизации и др. От системата може да се генерира сертификат за ваксинация. Имената са изписани на латиница и на български. Има уникален номер на сертификата.

От своя страна министър Костадин Ангелов обяви, че към края на март електронното направление направление ще бъде достъпно и за всички диагностични процедури в доболничната помощ.

Той посочи, че мерките са дали резултат и посочи, че в последния си разговор с проф. Венцислав Мутафчийски, той му е споделил, че всеки пети PCR тест е съмнителен по отношение на новия щам на COVID-19. Тази информация председателят на НОЩ докладна и на днешното съвещание при премиера.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!