На снимката: Димитър Кузманов

България и град Пазарджик ще бъдат първи домакини на състезания от веригата за професионален тенис UTR Pro Tennis Tour в Централна и Източна Европа.

Тази верига състезания за мъже и жени се организира и ръководи от американската компания Universal Tennis LLC. След активна работа на ръководството на Българската федерация по тенис и след подписването през месец януари 2021 г. на Договор за сътрудничество с Българската федерация по тенис, България стана втората страна в Европа след Испания, която получи правото да домакинства състезания от тази верига. През 2021 г. са планирани да бъдат проведени пет турнира у нас – три за мъже и два за жени. Домакин на всички тези турнири ще бъде базата на Тенис клуб „Фаворит“, град Пазарджик.

Всеки един от турнирите от веригата UTR Pro Tennis Series е с награден фонд от 20 000 долара, който се разпределя между всички участници в основната схема на съответния турнир. Това е една изключителна възможност за българските състeзатели да премерят силите си на международно ниво. Освен тенисистите над 18 г. в надпреварите ще могат да вземат участие и най-добрите ни юноши и девойки, които имат нужния ранкинг в UTR. Това пък ще даде възможност на младите ни надежди да видят докъде са стигнали в развитието си.

Осъществяването на тези турнири е поредното доказателство за работата и ангажираността на Българската федерация по тенис към българските състезатели.

Първият турнир за мъже ще се проведе от 29 март до 4 април и веднага ще бъде последван от втори такъв от 5 до 11 април, включително. В началото на месец май, в две последователни седмици, Пазарджик ще домакинства двата турнира за жени, от 12 юли ще започне и третият (последен за тази година) UTR Pro Tennis турнир за мъже.

С цел за даване на възможност за изява и трупане на опит, в тези турнири често участват много от младите състезатели, които са на прага на своята професионална тенис кариера.

До края на месец юни, с оглед на усложнената епидемична обстановка в Европа, турнирите ще се проведат в съкратен вариант на основна схема от 20 тенисисти, които ще бъдат разделени в четири групи от по пет състезатели и ще играят всеки срещу всеки до победа в 2 от 3 сета. След това, с оглед на класирането в групите, ще се проведат директни елиминационни срещи за определяне на крайното класиране в турнира.

За първия турнир в Пазарджик, който започва на 29 март, ще се включат състезатели от Франция, Унгария, Испания, Румъния, Аржентина, Русия, Украйна и Молдова. България ще бъде представена в първия турнир от 6 тенисиста. Роденият в Пазарджик Александър Лазов (защитавал цветовете на България в срещи за Купа „Дейвис“) и младите таланти Симеон Терзиев (18), Антъни Генов (19) и Динко Динев (17) получиха уайлд кард от организаторите. По ранкинг пък ще участват Пламен Милушев и Мартин Димитров.

Основен партньор на БФТ и ТК „Фаворит“ за домакинството в Пазарджик е Община Пазарджик.

Директор на първия UTR турнир ще бъде Даниел Ангелов, а главен съдия е международния ни рефер Веселина Донева.

В съответствие с действащите в момента в страната противоепидемични мерки, турнирът ще се проведе без публика, но всички срещи могат да бъдат наблюдавани на живо на сайта на UTR Pro Tennis Tour: https://www.myutr.com/ptt

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!