коронавирус летище

Европейската кампания за ваксиниране е негативно повлияна от закъснения на доставките. Поради това в условията на пандемията от коронавирус броят на инфекциите нараства в много страни.

Това стана причина за нови локдауни и налагане на строги противоепидемични мерки, пишат от Би Би Си.

Германия: Периодът на ограниченията е удължен, но локдаунът по време на великденските празници е отменен

Германия удължи настоящите си ограничения до 18 април.

Планираното петдневно блокиране в национален мащаб в началото на април обаче е отменено, след като то беше широко критикувано. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е било „грешка“ да се въвеждат допълнителни мерки при толкова кратко предизвестие.

По-нататъшното повторно отваряне също ще бъде спряно в райони, където инфекциите надхвърлят 100 нови случая на 100 000 души за седемдневен период.

В момента хората там трябва да носят маскив магазините и в обществения транспорт.

Франция: Нов локдаун в Париж и други райони

Близо една трета от френското население в и около Париж, в северната част на страната и в южната част на Ница, влезе в нов едномесечен локдаун на 20 март.

От 26 март и в продължение на четири седмици допълнителните мерки се прилагат и за три други френски региона, включително град Лион.

Предприятията, които не са от първа необходимост, трябва да се затворят, но училищата и фризьорските салони остават отворени.

На хората ще бъде позволено да спортуват на открито в рамките на 10 километра от дома си, но не им е позволено да пътуват до други части на страната освен ако нямат основателна причина за това.

Както и преди, тези в засегнатите райони ще трябва да попълнят формуляр, който да обясни защо са напуснали домовете си.

Във Франция е въведен и национален комендантски час между 19:00 и 06:00.

Италия: Напълно блокирана за Великден

Магазини, ресторанти и училища отново са затворени в по-голямата част на Италия, включително в Рим и Милано.

Хората са принудени да останат вкъщи, като могат да излизат само за работа, по медицински причини и други такива от първа необходимост.

В продължение на три дни по време на великденските празници (3-5 април) страната ще бъде изцяло затворена.

Дания: Предложения за „Корона пропуск“

Датското правителство предложи „корона пропуск“ за всички на възраст над 15 години.

Пропускът, достъпен на мобилен телефон и на хартия, ще покаже дали хората са били ваксинирани, дали вече са били болни или имат отрицателен тест през последните 72 часа.

Това ще позволи на хората да отидат на фризьор, ресторант или другаде, тъй като страната постепенно премахва ограниченията.

Ако ситуацията позволява, малки търговски центрове ще отворят от 13 април, храненето на открито в кафенета и ресторанти ще бъде разрешено от 21 април, заедно с по-големите търговски центрове. Киносалоните и ресторантите на закрито могат да бъдат възобновени на 6 май.

Гърция: Различни ограничения в зависимост от нивата на инфекция

Училищата в Гърция отново са затворени за две седмици от 16 март.

В райони с висок процент на случаи на коронавирус  – „червените зони“, които включват Атина – фризьорски салони и салони за красота също са затворени.

Хората могат да пазаруват стоки от първа необходимост в радиус от 2 километра от дома си, но не могат да пътуват извън техния район.

Наложен е и комендантски час от 21:00 до 05:00 през седмицата и от 19:00 до 05:00 през уикенда.

Чехия: По-строги мерки

Една от най-тежко засегнатите държави в ЕС, Чехия вече затегна мерките си.

Новите мерки включват затваряне на детски ясли и училища за по-малки деца и хора с увреждания, забрана за придвижване между районите и задължително масово тестване за служители на фабрики и компании, които остават отворени.

Испания: Комендантски час и други мерки

В Испания е въведен национален комендантски час до началото на май 2021 г.

През този период хората имат право да ходят на работа, училище, да купуват лекарства или да се грижат за възрастни хора или деца.

Всеки на възраст над шест години трябва да носи маска за лице в обществения транспорт и в закритите обществени пространства в цялата страна. Те също са задължителни на открито в много региони.

Белгия: Локдаунът продължава

Локдаунът в Белгия беше удължен до 1 април.

Всички несъществени пътувания са забранени.

Максимумът брой гости вкъщи също е ограничен до един човек (винаги един и същи човек), а за срещи навън правилото за четирима остава в сила.

Училищата и магазините са отворени, но хората трябва да пазаруват сами и да не остават в нито един магазин повече от 30 минути.

Маските трябва да се носят във всички закрити обществени пространства, както и навън, когато спазването на социална дистанция е невъзможно.

Португалия: Разхлабване на мерките

Континентална Португалия ще продължи извънредното положение, което започна през януари, до 31 март.

Някои облекчения на мерките обаче започнаха от 15 март, с отварянето на някои предприятия, детски ясли и начални училища.

Постепенно по-нататъшно отваряне се планира през април. Магазини, музеи, средни училища и университети могат да бъдат отворени на 19 април, ако ситуацията го позволява.

Холандия: Локдаунът и комендантският час продължават

Затварянето на страната е удължено до 20 април.

Комендантският час също е удължен, но от 31 март той ще започва един час по-късно, от 22:00 до 04:30.

Правителството казва, че хората не трябва да резервират почивки в чужбина поне до средата на май.

Учениците от средните училища вече имат присъствени часове поне един ден в седмицата, а от 26 април студентите в университета също ще могат да бъдат присъствено веднъж седмично.

Фризьорските салони и други услуги, при които има близък контакт (с изключение на секс работниците) са отворени. Тийнейджъри и възрастни до 27-годишна възраст могат да играят отборни спортове навън.

Баровете и ресторантите остават затворени, заедно с магазини, които не са от особено значение. Събирането на повече от двама души е забранено.

Ирландия: Продължава прилагането на най-строги мерки

Ирландия наложи пълно затваряне в края на декември и най-високото ниво на ограничения – ниво пет – ще остане в сила до 5 април.

Хората трябва да останат вкъщи, с изключение на пътуване за работа, образование, за спорт или други основни причини.

Не се допускат посетители в частни домове или градини, освен ако не е за грижа за деца, възрастни хора или тези, които са уязвими. Сватбите са ограничени до шест души, а погребенията – до 10.

Всички магазини, които не са от първа значимост, фитнес зали, басейни и развлекателни съоръжения са затворени. Ресторантите, баровете и кафенетата могат да работят единствено с доставки.

Швеция: Нови правителствени правомощия за коронавирус кризата

Швеция се опита да избегне налагането на правила, когато други държави бяха блокирани, но на 10 януари влезе в сила нов закон за извънредни ситуации.

Така за първи път на правителството беше дадено правото да наложи ограничения, свързани с пандемията.

Досега шведското правителство разчиташе най-вече на самосъзнанието на хората и доброволното изпълняване на официалните здравни препоръки.

Магазините и спортните зали са отворени, но броят на хората, които могат да ги посещават е ограничен.

Максимално осем души могат да се събират на обществени места, както и насаме. На погребения се допускат до 20 човека.

В ресторантите и баровете броят на хората на една маса е ограничен до четирима. Обслужването на място е разрешено до 20:30 часа, а след това са възможни единствено поръчки за вкъщи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук