Служебен кабинет, встъпване в длъжност

Три епизода от поредицата „Бай Ганьо прилага европейско право“ от вчера:

(1) Президентство и вътрешен министър:

„Спазили сме всички технически критерии, а Нидерландия ни блокира за Шенген“.

Изпълнението на техническите критерии е достатъчно за пълноправни ЕС членове, които са покрили Копенхагенския критерий за върховенство на правото за допуск до ЕС, а България не е. Винаги се забравя, че бяхме приети под условие и с Механизъм за правна проверка, която никога не издържахме. Затова Руте казва, че у нас няма правова държава.

Понеже мафията у нас няма как да допусне да бъде разследвана, то единствено дипломатическият, т.е втори начин за вход в Шенген остава възможен. Т.е ЕС пак да си затвори очите, както, когато ни прие. Което повечето държави и ЕП правят заради войната и поради геополитически причини. И на които се позовават всички опечалени във властта у нас. Вече никой не помни обаче и не припомня (!), че същият ЕП през 2020 определи България за страна с проблемна правова система!

Което всъщност Руте твърди.

(2) Министрите на икономиката и енергетиката:

“Независимо какво твърди ЕК, не е нарушение на санкциите Лукойл да изнася петролни продукти”.

Всъщност България ще наруши два вида санкции: на ЕС за износ на руски нефтени продукти и на Г-7, които ЕС прие за таван на цените на руския петрол.

Първите санкции ще наруши, защото дерогацията се отнася само до покупка на руски нефт за обслужване нуждите на вътрешния пазар и няма как – както твърди министърът на икономиката – да се изнасят продукти за трети страни просто защото нямало къде да се складират. Ако беше вярно, защо правителството е разрешило това да става до март, а дерогацията е до края на 2024 г.?

Вторите санкции ще наруши, защото Русия заплаши да спре и вероятно ще спре своя нефт до всички страни, които се включват в санкциите за таван на цената на руския петрол. Т.е поради изборът ни да зависим от руския нефт – така сами избираме да следваме различна политика от ЕС, със своята цена. Не непременно финансова, а да кажем… Шенген.

(3) Директорът на Народния театър:

“Понеже сме европейци и трябва да следвам закона – то няма как да уволня този, който не го е нарушил за сметка на този, който го нарушава”.

Всъщност правото на протест – което Морфов е упражнил – е също свято. Ако не беше, значи да приемем примерно Франция, където постоянно се протестира срещу нови закони за неправова държава.

Да, вероятно не е незаконно назначението на партийни активисти, които демонстрират публично своята принадлежност в национални културни институции, но не е и приемливо според духа на закона и европейския му прочит.

И ставаме Бай Ганьо, когато го четем и прилагаме така, че да запазим партийния чадър върху нас за сметка на прогонването на топ режисьор – от което прилагане на закона печелим ние и губи публиката на театъра.

Текстът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук