Короната на Св. Едуард
Короната на Св. Едуард. Снимка: royal.uk

Историческата корона на св. Едуард, която се използва при церемониите по коронация на монарсите в Англия повече от 350 години, е изнесена от Лондонската кула, за да бъде пригодена за коронацията на крал Чарлз Трети през месец май следващата година, съобщават от Бъкингамския дворец на сайта на британската монархия. 

Коронацията на крал Чарлз е планирана за 6 май 2023 година. По традиция кралят ще бъде коронясан с короната на Свети Едуард по време на церемонията по коронацията в Уестминстърското абатство.

По време на службата кралят ще носи и императорската държавна корона.

Короната на Свети Едуард е короната, която исторически се използва в момента на коронацията и е носена от Нейно Величество кралица Елизабет при коронацията ѝ през 1953 г.

Тя е изработена за Чарлз II през 1661 г. като заместител на средновековната корона, която е била претопена през 1649 г. Смята се, че оригиналът датира от единадесети век от кралския светец Едуард Изповедник – последният англосаксонски крал на Англия.

Короната е поръчана на кралския златар Робърт Вайнър през 1661 г. Въпреки че не е точно копие на средновековния дизайн, тя следва оригинала.

Състои се от масивна златна рамка, украсена с рубини, аметисти, сапфири, гранати, топази и турмалини. Короната има кадифена капачка с лента от ермин.

Коронацията на крал Чарлз Трети ще следва церемониите от последните столетия в британската монархия, но се очаква да бъде по-кратка и да продължи около час. Кралицата-консорт Камила също ще бъде коронована заедно с крал Чарлз Трети. Очаква се гостите да бъдат около две хиляди души.

Още любопитни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук