Асен Меджидиев
На снимката: Асен Меджидиев

„Кабинетът гласува единодушно, че на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) /EPSCO/, което ще се проведе на 14 март 2023 г. в Брюксел, България ще заеме позиция за прекратяване на договора с Pfizer/BioNTech за закупуване и доставка на ваксини срещу COVID-19. Другият вариант е да се съобразят потребностите на държавите членки, да се заявяват конкретни количества, с конкретен срок на годност, а заплащането да се извършва след доставка“.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет.

„Категорични сме в тази позиция, с която защитаваме държавния интерес. Бяхме подкрепени и от министъра на здравеопазването на Република Полша, а в последните дни получихме подкрепа и от още шест държави членки на ЕС“, добави министър Меджидиев.

На 27 февруари здравният министър проведе видеоконферентна среща с европейския комисар по въпросите на здравеопазване и безопасността на храните Стела Кириакидес, в рамките на която еврокомисарят беше запозната с позицията, която България ще отстоява в рамките на предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“).

България ще изложи позиция, че нуждите на страната от ваксини са напълно задоволени, складовите възможности са изчерпани и не е налице необходимост от нови доставки.

„В настоящата сериозна ситуация за България има само две разумни решения: прекратяване на договора с Pfizer или драстично намаляване на количествата на база реални потребности“, посочват от Министерския съвет в съобщение до медиите.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук