България ще води преговори със Съединените щати за доставка на американски природен газ, съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който участва в конференция, посветена на втечнения природен газ. По думите му страната ни може да се възползва от държавните дотации, които Вашингтон дава, и това може да се случи в рамките на сътрудничеството ни в НАТО.

На директен въпрос дали преговорите за американски газ и изтребителите Ф-16 са обвързани, Борисов помоли журналистите да не му слагат думи в устата и уточни, че реални разговори все още не са започнали.

Премиерът за пореден път потвърди, че България се надява на диверсификация на енергийните източници, защото само така може да се постигне най-добра цена и сигурност на доставките.

„Най-важна е енергийната сигурност, която е част от националната“, заяви премиерът Бойко Борисов:

„Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията в цената на газа. Ако американците дават по-добра цена, а тука говорихме как можем през вноските от НАТО, през американските бази и учения в България да мислим по тези държавни дотации, които дава Америка, но сме много в начало на разговора“.

ИНТЕРКОНЕКТОРЪТ С ГЪРЦИЯ

Над 10-годишното чакане за изграждането на газовата връзка с Гърция е пред края си. Поне така твърдят управляващите, които заявиха в понеделник, че първата копка на интерконектора ще бъде направена през май.

България ще направи първа копка на интерконектора с Гърция около 20 май.

Българският министър-председател проведе среща с председателя на Института за енергийни изследвания във Вашингтон и на Американския енергиен алианс Том Пайл, на която темата е била обсъждана.

По думите му страната ни може да внася втечнен природен газ, който по думите на експерти вече е почти толкова евтин, колкото синьото гориво, което внасяме от Русия.

„Ние и в момента можем втечнен газ през стария газопровод през Солун да вкарваме. Правили сме репетиции, подменихме компресорите с американски, реверсивни, много добри. По тази теми вече сме много напред“, заяви Борисов след разговорите.

Премиерът припомни, че темата за енергийната сигурност е много важна за нас, защото е пряко свързана с националната сигурност.

„Газовият хъб „Балкан“ и нашата мрежа, която разширяваме и транзитът през България е много добре изчислен и свързан с третия енергиен пакет. Целта на днешната среща и на разговорите по LNG е диверсификацията вътре на производството в страната и ако има по-евтин газ, от сегашния, нашата икономика и потребители да получават най-евтиния газ“, подчерта още Борисов.

ДИВЕРСИФИКАЦИЯТА – ОСНОВЕН ПРИОРИТЕТ

Заложили сме като основен приоритет в сектор „Енергетика“ на нашата управленска програма диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ, заяви по време на конференцията министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Тази тема е изключително важна. Не само за България, но и за целия регион. Всички ние знаем какво означава диверсификацията и какви ползи носи тя. Това е съвсем осезаемо, защото България все още е една от държавите, които са зависими от един източник на природен газ. Затова нашите усилия, години наред, са насочени към това България да бъде независима“, каза министър Петкова.

Тя бе категорична, че за да постигне този си основен приоритет, държавата ни е концентрирала усилията си в няколко основни проекта, върху които работи усилено. Един от тях е ключов, а това е изграждането на интерконектора Гърция – България.

„Проект, който е от общ икономически интерес в рамките на ЕС“, обясни енергийният министър и подчерта, че той трябва да даде енергийна независимост не само на страната ни, но и на целия регион.

Според нея проектът се намира в своята решителна фаза, защото сме на прага на избор на строител, доставчик на тръби и избор на инженер-консултант. Част от обществените поръчки вече са финализирани, а през месец май ще бъдат избрани тези компании, които ще имат отговорността да реализират проекта.

Енергийният министър отбеляза важността и на друг важен проект – междусистемната връзка между България и Сърбия.

„С реализацията на този интерконектор, който трябва да стане факт 2022 година, нашите съседи също ще имат възможност да разчитат на сигурност на доставките от други източници, а именно от Каспийския регион“, отбеляза още Петкова.

Като друга възможност за диверсификация на източниците министър Петкова спомена и терминала за втечнен природен газ в Александруполис. Участвайки в него, България ще има възможност да доставя газ от САЩ, Катар, Алжир и др. През втората половина на тази година предстои да бъде взето окончателно инвестиционно решение на проекта, а страната ни твърдо е заявила своята воля за участие като акционер.

„България върви с много сериозни стъпки напред към либерализацията на пазара на природен газ, към диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка“, каза в заключение министър Петкова.

Подобни заявки са давани много пъти през годините от страна на същите управляващи при предишните правителства на ГЕРБ. Въпреки това споменатите проекти стоят на изчакване с години и България остава зависима на 100% от руските газови доставки, макар че купува по-скъпа газ, отколкото държавите от Западна Европа. 

Неизграждането на проектите, които биха позволили диверсификация на енергийните ни източници, според експерти се дължи на липсата на воля у управляващите и на определени зависимости.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!