Томислав Дончев
на снимката: вицепремиерът Томислав Дончев

България ще използва ресурс от 26 милиарда лева в следващата многогодишна финансова рамка 2021-2027 на ЕС, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред парламентарната комисия по европейски въпроси, съобщи БНР. Сумата не включва финансирането от Механизма за справедлив преход, откъдето държавите ще получат средства за премахването на изкопаемите горива, допълни Дончев.

„Фондът за справедлив преход, където на пръв поглед имаме допълнително финансиране. На втори поглед, според изискванията, ние трябва да отделим допълнително финансиране от нашия кохезионен пакет в размер поне на 1,5 милиарда, тоест да кофинансираме мероприятията, които трябва да бъдат финансирани от Фонда за справедлив преход“, каза вицепремиерът.

Многогодишната рамка най-вероятно няма да бъде приета до края на годината, което означава, че ще се забавят евросредствата по нея, каза още Дончев.

Преди това, при срещата на вицепремиера Томислав Дончев с члена на Европейската сметна палата Илиана Иванова, бе съобщено, че България е сред малкото страни в Европейския съюз, които усвояват по-ускорено средствата за кохезионната си политика спрямо предходния програмен период, съобщиха от правителствената пресслужба. Повод за срещата бе представянето на годишния доклад на Палатата за изпълнението на европейския бюджет за 2018г.

„Страната ни, заедно с Люксембург, Австрия, Румъния и Финландия, е посочена като добър пример за по-бързо усвояване на евросредствa по време на текущата многогодишна финансова рамка в сравнение с предходния период“ – заяви г-жа Иванова.

За първа година в България не е открита нито една грешка в областта на кохезионната политика при проверени 15 транзакции. Не са засечени и количествени грешки в областта на земеделието, където броят на проверените транзакции е 4.

По време на срещата беше обсъдено и предложението на ЕК за разпределяне на средствата за кохезионна политика през следващия програмен период 2021-2027. Вицепремиерът Дончев отбеляза, че България е една от малкото държави, за които ЕК предлага увеличение на сумите спрямо предходния период. Иванова пък изрази надежда „Европа и България да продължат с устойчивото подобрение на финансовото управление на европейския бюджет“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!