Красимир Каракачанов, Андрей Боцев
на снимката: Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и военният министър Красимир Каракачанов

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и командващият ВВС ген. Цанко Стойков защитиха пред Министерския съвет избора на F-16 за българската армия, които заменят съветските МиГ-29.

На заседанието министрите трябваше да одобрят доклад, с който иска от парламента разрешение за преговори със САЩ за закупуване на осем самолета. Иска се и промяна в ограниченията за максимална цена на сделката от 1,8 млрд. лв. и на изискването за разсрочено плащане.

След заседанието военният министър Красимир Каракачанов обяви, че е получил уверение от Белия дом, че цената ще бъде променена.

Преди дни президентът Румен Радев изрази становище, че не трябва да бъдат купувани американски самолети, макар че те са най-разпространени и употребявани в НАТО.

Радев не каза дали предпочита „Грипен”, които се използват от изключително малко държави и имат нужда от допълнително военно оборудване, отново американско производство.

Ако и този път сделката бъде провалена, то България ще продължи да плаща стотици милиони левове на Русия за поддръжка и ремонт на старите руски самолети, които са на повече от 30 години.

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов предложи да започнат преговори с американското правителство за придобиване на нов тип боен самолет от България.

„Предлага се да се възложи на премиера на България да създаде организация за преговорите при изготвяне на проекта за международен договор от българска страна. Задължително в преговорния екип да участва министърът на отбраната, икономиката, външните работи и финансите на България”, добави Каракачанов.

По думите му предложението е било ясно още на 21 декември.

„Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации, че едва ли не Министерски съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител. Другият вариант беше да се предложи започване на проекта отначало, което означава още минимум година и половина да се забави процесът по сключване на договор, подчерта министърът на отбраната и отбеляза, че това не е изгодно за нашите ВВС”, обясни министърът.

От своя страна икономическият министър Емил Караниколов изрази надежда, че Народното събрание ще даде мандат за водене на преговори.

Началникът на отбраната Андрей Боцев от своя страна заяви:

„Комисията си свърши добре работата, благодаря, че продължава процесът за придобиване на нов изтребител, който е крайно необходим на нашите ВВС”.

И добави:

„Дано в скоро време се сключи договорът при най-изгодните условия за държавата. Надявам се НС да даде мандат на правителството, за да може да продължи преговорите”.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и командващият ВВС ген. Цанко Стойков участваха в заседанието на правителството днес.

Двамата генерали защитиха пред министрите избора на Ф-16 за нов изтребител на българските ВВС.

На днешното правителствено заседание трябваше да бъде одобрен доклад, с който иска от парламента разрешение за преговори със САЩ за закупуване на осем самолета.

Иска се и промяна в ограниченията за максимална цена на сделката от 1,8 млрд. лв. и на изискването за разсрочено плащане.

ПРЕГОВОРИ СЪС САЩ

В края на 2018г. министърът на отбраната Красимир Каракачанов поиска правителството да започне директни разговори със САЩ за закупуването на изтребители F-16, които да заменят проектираните в Съветския съюз МиГ-29, с които армията на страната разполага.

На 21 декември министърът каза, че придобиването на нови самолети „ще повиши бойните способности на българските ВВС“.

Само няколко дни преди това премиерът Бойко Борисов предопредели избора, заявявайки , че той предпочита F-16 пред останалите, включително Боинг-18s, Грипен или използвани машини от Италия.

На 8 юни българският парламент одобри изразходването на 2 милиарда долара за закупуването на 150 бойни машини и 16 нови или използвани самолети.

Около 1 милиард долара бяха заделени за покриване на разходите за първите 8 самолета, както и за екипно обучение, и първоначална логистична подкрепа.

Въпреки това, първоначалната оферта на американската фирма „Lockheed Martin” надхвърли този бюджет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!