Министърът на отбраната на България поиска правителството да започне директни разговори със САЩ за закупуването на изтребители F-16, които да заменят проектираните в Съветския съюз МиГ-29, с които армията на страната разполага, пише „Радио Свободна Европа”.

На 21 декември министърът на държавата членка на НАТО каза, че придобиването на нови самолети „ще повиши бойните способности на българските ВВС“

На 8 юни българският парламент одобри изразходването на 2 милиарда долара за закупуването на 150 бойни машини и 16 нови или използвани самолети.

Около 1 милиард долара бяха заделени за покриване на разходите за първите 8 самолета, както и за екипно обучение, и първоначална логистична подкрепа.

Въпреки това, първоначалната оферта на американската фирма „Lockheed Martin” надхвърли този бюджет.

„Намаляването на цената, което според тях е постижимо, може да се случи само при преки преговори между правителствата”, заяви министър Красимир Каракачанов.

България се присъедини към НАТО през 2004г., но въпросът за нови самолети не можеше да бъде разрешен от нито едно правителство досега.

НАТО насърчава своите Източни партньори да модернизират своите армии и да заменят старата си техника с по-нова.

Няколко български пилоти през 2017г. отказваха да летят на старите изтребители МиГ-29, опасявайки се за своята безопасност.

Премиерът Бойко Борисов преди дни каза, че той предпочита F-16 пред останалите, включително Боинг-18s, Грипен или използвани машини от Италия.

Военният министър на страната поиска парламентът да одобри по-голям бюджет, с който да бъдат закупени новите самолети.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!