Гръцката, българската и румънските митологии имат много сходства, за които повечето от нас дори не подозират. Чудесен пример е славянският пантеон на боговете, духовете и героите, съществувал пред християнските мисионери да покръстят района.

Много от духовете на славяните все още са част от местния фолклор.

№1 Баба Яга

Баба Яга е уникален феномен за славяните. Много от боговете и създанията имат своите еквиваленти сред романската и гръцката митологии, но не и Баба Яга.

На пръв поглед, тя е обикновена вещица. Тя е представена като стара жена с дълъг нос и криви крака. Когато срещне човек, тя или ги благославя, или ги проклина, в зависимост от настроението й.

Тя живее в хижа, има пилешки крака, с които се движи. Когато Баба Яга се намира извън колибата си, тя се носи в небето в хаванче. Като повечето вещици, тя също използва метла, но с нея замита следите си.

№2 Банник

Обществена баня била важна част от живота в Източна Европа. Древните руснаци често споменавали духа на банята – Банник. Той почти никога не правел добро на някого. Видът му бил на стар човек с дълги нокти.

С магическите си способности банниците развързвали езиците на къпещите се хора. Често се явявали с вида на близък роднина – възрастен мъж. Тези духове имали важно значение, тъй като в банята, на четири очи, се споделяли най-големи тайни, сключвали се тайни договори, планирали се заговори. И така, ако човек успеел да улови банник и да го принуди да проговори, можел да научи много тайни за околните. Най-лесно банникът се заплашва с огън или слънце, бидейки същество свързано с водата и влагата.

№3 Сдухач

Преди християнството магьосничеството по славянските земи било важна част от културата. Били използвани различни вещици и магьосници, за да предпазят хората от набези. Главен защитник на славяните по сръбските земи били Сдухачът. Той имал свръестествени сили, които му позволявали да защити своето село и да атакува други населени места.

Всеки славянин имал сдухач в себе си. Той излизал от тялото по време на сън и скитал из селото – водел ветър, носел или разкарвал дъждовни облаци, отпъждал или прикнавал градушки, сражавал се с други сдухачи.

Всеки сдухач охранявал от стихийни бедствия, пазил късмета и урожая на своя род или село. Често след смъртта си, сдухачите се превръщат във върколаци.

№4 Домовик

Домовик бил домашен дух, част от славянската митология. Той бил защитник на дома и е смятан за един от добрите духове. Хората ги описвали като малки, брадати мъже.

Когато предстояла да се случи някоя беда в дома, Домовикът започвал да вие или да създава суматоха около себе си, карал кучетата да лаят непрестанно, падали предмети. А ако се задавало някое радостно събитие, се чували мелодии, цветята цъфтели.

Вярвало се, че след като е измолена помощта на Домовика, нещата тръгвали на добре.

Особено важно било домакинята да си върши добре и да не го оставят гладен. Когато искал храна, той потропвал из стаите през нощта, докато хората спят. Ако не му обърнели внимание, Домовикът се отричал от тях и ги проклинал.

№5 Кикимора

Кикимората била точната противоположност на Домовика – зъл домашен дух. Тя била вещица, избирала си в коя къща да живее и се настанявала. Живеела зад печката или в мазето на къщата. През голяма част от времето Кикимората тероризирала семейството, нахлувала през ключалката и се опитвала да удуши хората в съня им.

За да прогонят Кикимората, хората трявало да изричат сложни молитви или да слагат метла до вратата. И макар образът да й е по-скоро негативен, тя понякога била и добра. Ако домът, в който живеела, бил мръсен, Кикимората започвала да троши. Но ако харесвала семейството, помагала – грижела се за животните и за други домакински задължения.

№6 Мокош

Мокош била славянската богиня на плодородието. Най-много я почитали в Русия и Източна Полша. Считана била за богинята на земята, на природата.

Мокош била изобразявана като скитник, отговорна за раждането и защитата на жените. Вярващите я смятали за дарител на живот. Според вярванията, дъждът бил кармата на Мокош, с която давала живот на земята.

№7 Радегаст

Радегаст е един от най-старите славянски богове. Името му е съставено от две думи и означава „скъп гост”. Той бил почитан като бог на банкетите и гостите. Той присъствал на всички тържества. Носел черна броня и държал сфера.

Историците смятат, че той имал важно значение за лидерите на обществото.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!