Мит 1: Захарта е равносилна на отрова.

Истината: Въпреки че е изкушаващо да се демонизира самата захар, вместо грешките, които индустрията прави, това не е напълно така. Диетологът в Нюйоркския университет Марион Нестле казва: „Обичам вкуса на захарта и изобщо не се притеснявам за това, когато я употребявам в разумни количества“. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) определя това количество като не повече от 50 грама (12,5 чаени лъжички) добавени захари на ден или приблизително една бутилка обикновена сода.

Мит 2: Захарта прави хората дебели и болни.

Истината: Не захарта прави хората дебели и болни, а фактът, че захарните изделия обикновено са с високо съдържание на калории, а много от хората ядат сладките продукти в големи количества. А преяждането с висококалоричните  лакомства в крайна сметка води до увеличаване на теглото и проблеми със здравето. Но самата захар не ви кара да напъхате и седмата бисквита в устата си, така че тя не носи цялата отговорност.

Мит 3: Натуралните подсладители са по-здравословни от обикновената захар.

Истината: Не. Всички захари – включително агава, мед и кленов сироп – действат по един и същи начин на тялото ви, досущ като бялата захар според Нестле. „Агава може да бъде изключение, тъй като е особено богата на фруктоза – най-добре се консумира в малки количества“, казва тя. Последните изследвания свързват фруктозата с хормоналните промени, които ви карат да преяждате, като по този начин ви карат и да пълнеете.

Мит 4: Със захар = лошо. Без захар = по-добре.

Истината: „Никога не бих нарекла захарта лоша”. „Тя е вкусна, а и е енергиен източник“, казва Нестле. А що се отнася до храните без захар: При тях често се използват изкуствени подсладители с нулеви калории с цел намаляване на калориите на храната. Проблемът е, че хората, които се влияят от маркетингови термини като „без захар“, често се опитват да отслабнат, а изкуствено подсладените храни с по-малко калории всъщност не допринасят за загубата на тегло, според Нестле.  „Предпочитам захарта пред изкуствените подсладители, защото знам какво се случва със захарта в тялото, а какво се случва с изкуствените подсладители не е до там изяснено“, казва тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук