съвета спестяване

Много хора биха искали да заделят малко пари настрани, но в понякога това не е никак лесно. Затова от Съюза на германските банки дават четири нови съвета за спестяване, които всеки може да приложи.

Съвет 1: 52-седмичното предизвикателство

52-седмичното предизвикателство остава един от любимите методи за забавно спестяване на малко пари. Принципът на 52-седмичното предизвикателство е много прост: всяка седмица в един и същи ден – например в неделя – в касичката се слага едно евро повече, отколкото през предходната седмица. По-конкретно, това означава, че едно евро се спестява през първата седмица, две евро през втората, три евро през третата и 52 евро в края на годината, т.е.в 52-та седмица. Когато касата се изпразни в навечерието на Нова година, се събират общо 1 378 евро, които могат да се използват например за почивка.

Съвет 2: Трикът с пет евро

Трикът с петте евро също е лесен за обяснение: всеки път, когато банкнота от пет евро попада в портфейла ви, тя се слага в касичката. Дори и да не е съвсем ясно колко пари ще попаднат в касичката в края на годината, с времето се натрупват много. Разбира се, този трик може да се използва и за други номинали, например монети с 1 или 2 евро.

Съвет 3: Потребителската диета

Черен петък и постоянни кампании за разпродажби и отстъпки. Изкушението да купувате спонтанно е трудно, а така дългосрочните спестявания стават трудни. С потребителската диета можете съзнателно да поставяте под въпрос собственото си поведение и да избягвате ненужни спонтанни покупки. Простото правило гласи: Всички заявки за покупки първо се записват и се разглеждат отново след месец. Ако и тогава все още имате желание, то може да преминете към действие. В противен случай парите ще бъдат спестени. Звучи просто, но е ефективно.
Хубавото на потребителската диета е, че всеки може свободно да реши без от какво може да се откаже.

Потребителската диета, разбира се, може да бъде правена и в екип. По този начин вие определяте заедно с приятелите си какво няма да купувате, например, в продължение на шест месеца или година.

Съвет 4: Закръглете във ваша полза

Всеки път, когато се поглезите с нещо, независимо дали е някаква стока или излизате да навън, закръглявате сумата и спестявате разликата. Как работи това? Например, ако новите обувки струват 75,99 евро, трябва да закръглите до 80 евро и да прехвърлите 4,01 евро в спестяванията си. Разбира се, можете да закръгляте по-щедро, ако е възможно – винаги до следващите 50 или 100 евро. Ако новите обувки струват 75,99, тогава спестете 24,01 евро. Ако обувките струват 155 евро, спестете 45 евро и т.н.

Що се отнася до спестяването, то е като при всички останали добри намерения: постоянството е най-трудното. Освен това не е възможно да заделяте пари във всяка една ситуация. Тогава може и да се наложи да намалите текущите си разходи и да видите дали и къде са възможни спестявания. От договорите за мобилни телефони, до разходите за електроенергия, критичен преглед на текущите разходи трябва да се извършва поне веднъж годишно. В крайна сметка има една истина, която не може да бъде пренебрегната: можете да спестите само парите, които не харчите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук