Днес разговорът в социалните мрежи между президьента Румен Радев и премиера Бойко Борисов продължава. При днешното си посещение в Министерството на околната среда и водите Бойко Борисов използва поредното си видео на живо като трибуна, за да отправи критика към Радев относно вчерашното му изявление.

„Президентът Радев изчете какво ли не, но не и ясна позиция за задържането на Алексей Навални, съпругата му и опозиционни лидери. А нашата позиция, на евроатлантическата и демократическата общност е да бъде освободен. Не чух позиция и по изгонените руски дипломати. Те са над 6. Когато говори за Гебрев, със службите във Великобритания ние много работим по тази тема. И там сме свършили всичко. С нищо не съм го засегнал, за да отгоаря така остро, освен да каже позицията си. Това е държавният ни глава, най-висшата ни инстанция. Нека каже позицията си. Да каже – да, не. Няма да му се карат толкова, не е страшно”.

След включване на екоминистъра, в което каза: „Господин премиер, Вие отговаряте за цялата държава, той отговаря само за съпругата си. Няма смисъл.“, Борисов продължи:

„Ние не сме като тях да обиждаме. Просто само попитахме каква е позицията на най-висшата инстанция. Нямаме я позицията.”

Той припомни, че позицията на правителството е незабавно да бъдат освободени хората, които са задържани заради политическа дейност. И това не значи, че разваляме отношенията си с Руската федерация, заключи Борисов.

В събота при посещението си в Сливница Бойко Борисов заяви, че тишината и мълчанието на президента по темата „Навални” е оглушителна. И го призова да заяви какво мисли по въпроса. От своя страна Румен Радев отговори: „Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В европарламента се прочу със заканата „да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа. Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова „освобождава” други народи. За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!