протест, Навални

Върховният представител на ЕС за външни работи Жосеп Борел осъди използването на сила срещу протестиращи в подкрепа на Алексей Навални в Русия. „Съжалявам за масовите задържания, непропорционалното използване на сила, интернет и телефонните прекъсвания“, написа той в профила си в Туитър, съобщава „Дойче Веле“.

Държавният департамент на САЩ направи подобно изявление в същия ден. „САЩ категорично осъждат суровата тактика срещу протестиращи и журналисти този уикенд в руските градове“, се казва в прессъобщението на агенцията. Държавният департамент призова за освобождаването на всички, които бяха „задържани за упражняване на универсалните си права“, както и „незабавно и без никакви условия“ да освободят Алексей Навални.

Британският външен министър Доминик Рааб също осъди „насилието срещу мирни протестиращи и журналисти“. „Призоваваме руското правителство да спазва международните си задължения за правата на човека в рамките на Съвета на Европа и ОССЕ и да освободи граждани, задържани по време на мирни демонстрации“, написа британският външен министър в Tуитър.

Под ударите на санкциите трябва да попаднат олигарсите и приятелите на президента Валдимир Путин, заяви живеещият в изгнание бивш руски олигарх Михаил Ходорковски, съобщи още „Дойче веле“.

Проследете финансовите потоци на приятелите на Путин, призова друг известен опозиционер – шахматистът Гари Каспаров. Според него, ЕС трябва да използва санкциите, приети през декември като инструмент в борбата срещу нарушенията на правата на човека в цял свят.

Изявленията на Ходорковски и на Каспаров бяха направени на фона на протестите в подкрепа на Алексей Навални, който беше задържан веднага след пристигането си на летище Шереметиево.

По информация на правозащитните организации, акции на солидарност с Навални и други политически затворници са проведени в 112 града на Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!