Хуан Карлос

Бившият крал на Испания Хуан Карлос, който се премести в ОАЕ миналата година заради скандал, уреди дълг от близо 4,4 милиона евро с испанските данъчни власти, в опит да избегне неприятно съдебно дело, съобщи El Pais.

Дълговете подновиха въпросите за финансовите дела на 83-годишната кралска особа и още повече влошиха репутацията на монархията. Това е втората партида, която Хуан Карлос урежда за по-малко от три месеца.

Социалистическият премиер Педро Санчес заяви в петък, че споделя „отхвърлянето“, което „мнозинството“ от испанците изпитва към това, което той нарече „негражданско поведение“ на бившия крал на Испания.

„Институция не се съди“, каза Санчес. „Това, което се поставя под въпрос, е поведението на човек.“

Той каза още, че настоящият монарх, синът на Хуан Карлос, крал Фелипе VI, е имал неговата „пълна подкрепа“.

Плащането на данъци със задна дата се дължи на стойността на частните полети с реактивни самолети – на стойност осем милиона евро, според съобщения в пресата – които са платени от фондация, базирана в Лихтенщайн, принадлежаща на далечен братовчед на Хуан Карлос.

Стойността на полетите се счита за облагаем доход от страна на бившия крал. Плащането идва, след като той направи доброволно декларация за този доход. Това каза адвокатът му в писмо в петък, потвърждавайки съобщения в медиите през нощта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук